КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Џипси Кингс у филму о Шабану Бајрамовићу!

Током концерта легендарне групе Џипси Кингс у Сава Центру у недељу 2. децембра снимаће се завршни кадрови филма о краљу ромске музике Шабану Бајрамовицу редитеља Жељка Мирковића који ће емитовати једна од највећих светских ТВ станица за документарне филмове. 

Пако Балиардо, оснивач Џипси Кингса и најстарији син Манитаса дел Плате појавиће се на бини са статуетом Шабана Бајрамовића и посветити му неколико песама међу којима оригиналну Шабанову композицију „Ђели Мара по вашари”, коју је касније Горан Бреговић заштитио под именом „Месечина”, као и да ће Шабану у част извести „My Way”.

Директор Нишвила Иван Благојевић изјавио је да су Џипси Кингс били група коју је Шабан највише волео, а да му је омиљена нумера била управо „My Way” коју је превео на ромски језик и увежбавао је са класичним џез бендом у Нишвил радију, уз неколико других џез стандард, у намери да сними албум аутентичног ромског џеза.

Због Бајрамовићевих проблема са срцем тај албум никада није завршен. Шабан је често причао да би волео да је он написао ту песму, а иначе, на основу експресивности извођења, био је убеђен да је Франк Синатра и компоновао „My Way“, мада је реч о мелодији „Comme d’habitude“ коју је написао франсуски тандем: Жак Рево и Код Франсоа, за коју је Паул Анка написао сасвим нови текст.

Концерт у Сава Центру десиће се у истом простору, тачно након 10 година од великог концерта “Пријатељу Шабану” који је захваљујући Министарству културе и Нишвилу одржан у част тада преминулог певача.

Концерт групе Џипси Кингс је део акције децентрализације културе „Најбоље са Нишвила у Београду“ и поред њиховог целовечерњег концерта, получасовним наступима у великој Сали Сава Центра представиће се и „Нишвил Биг Банд” са диригентом др Драгославом Петровићем и најбољи српски џез састав у међународним оквирима „Eyot”, а у фоајеу – „Nišville Youth Orchestra” и „Jayus Jazz”.

(Slovojuga.rs)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО