КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Да се не заборави: 18 година од НАТО бомбардовања

НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије или операција Милосрдни анђео почело је 24. марта 1999. у 19:45 ваздушним ударима авијације и крстарећим ракетама на више места у Србији и Црној Гори.

У бомбардовањима, која су без прекида трајала 78 дана, готово да нема града у Србији који није био мета агресора.

Према процени Владе Србије, у бомбардовањима је погинуло најмање 2.500 људи, од којих 89 деце (према појединим изворима укупан број погинулих био је готово 4.000), а рањено је и повређено више од 12.500 особа.

Представници НАТО  и Војске Југославије, 9. јуна 1999. године, потписали су у Куманову споразум о повлачењу југословенских снага безбедности са Косова у року од 11 дана. Три дана потом, у четвртак, почело је повлачење снага СРЈ са Косова и Метохије.

Савет безбедности УН, 10. јуна 1999. године, усвојио је Резолуцију 1244, а у покрајину је упућено 37.200 војника КФОР из 36 земаља.

Напад НАТО снага на Србију, односно СРЈ, извршен је без одобрења Савета безбедности УН, што је био преседан.

УМЕСТО ЕПИЛОГА

Постоје ратови који се добијају. Постоје ратови који се губе. Овај рат који је завршен Резолуцијом СБ УН 1244 не спада у те категорије. Учесници са обе стране прогласили су своју победу и донели Југославији мир!

Војска Југославије испунила је обавезе преузете војно-техничким споразумом. По истом споразуму НАТО формације (читај УН) су ушле на територију Косова и Метохије.

За 78 дана НАТО агресије у Нишу је рођено 620 беба – 312 дечака и 308 девојчица.

Редакција часописа „Слово југа“ прикупила је све званичне информације Града Ниша и интернет портала „CENTnet target“ који су из дана у дан информисали грађане, током 78 дана НАТО агресије на Србију 1999. године. Комплетан материјал чува се у архиви е-библиотеке „Слово југа“, а у овом и следећем броју часописа објавићемо изводе из архиве који су везани за град Ниш и околину, хронолошким редоследом.

ХРОНОЛОГИЈА ДЕШАВАЊА ТОКОМ 78 ДАНА НАТО АГРЕСИЈЕ

24.03.

НИШ – Сирене за ваздушну опсаност огласиле су се у Нишу у 20:10. Све до тренутка када је опасност последњи пут престала, 4. априла у 17:10, Нишлије су биле преко 162 сата у стању непосредне ваздушне опасности!

ПРОКУПЉЕ – Прве ракете пале су на касарну у Прокупљу у 19.50 када је страдао први војник ВЈ Бобан Недељковић. Исте ноћи, бомбардован је и предајник на Јастрепцу.

ЛЕСКОВАЦ – У бомбардовањима 25. и 29. марта више од 500 кућа и бројна здања здравственог центра оштећени су на подручју општине Лесковац. Страдала је и фабрика лекова „Здравље“. До 4. априла око 3.300 индивидуалних објеката оштћено је приликом НАТО бомбардовања Лесковца и околине.

05.04.

НИШ – У ноћи између недеље и понедељка авиони НАТО пакта напали су Ниш. Иако су дејствовали по војним циљевима значајно је оштећен већи број цивилних објеката у граду. Од детонација поломљена су стакла на логору на Црвеном крсту, машинским средњим школама, техничким факултетима као и на домовима студената. Значајно је оштећена и „Дуванска индустрија Ниш“.

ВРАЊЕ – Бомбардоване су куће у непосредној близини аутобуске станице. Погинуло 2 а тешко рањено 15 лица.

06.04.

НИШ – У синоћњем нападу на Ниш, НАТО снаге испалиле су 5 пројектила на војне објекте. Причињена је знатна штета, нарочито у селу Медошевац.

АЛЕКСИНАЦ – Синоћ око 21:30 више пројектила злочиначке НАТО авијације погодило је сам центар Алексинца, уништено је више приватних кућа и оштећен већи број стамбених зграда. Десет погинулих и огроман број повређених, резултат је ноћашњих напада на Алексинац.

ВРАЊЕ – Око 11:00 са 5 пројектила бомбардовано је Врање. Оштећена је пекара и градска болница, а један пројектил пао је јужно од града.

07.04.

НИШ – НАТО авијација по пети пут је јутрос бомбардовала Ниш и то у 04:45. Иако су на мети били војни циљеви – аеродром, касарне „Мија Станимировић“ и „Стеван Синђелић“, укупно двадесет пројектила изазвало је знатна оштећења на већем броју цивилних објеката. Има 18 лакше и теже повређених.

Мета напада били су и привредни објекти. Директно је погођен магацин предузећа „Електротехна“, на месту кога је сада кратер дубине 15 метара. Тешко је оштећен и пословни простор предузећа „Технопромет“, али и складиште у којем је чувана хуманитарна помоћ коју је прикупила Баптистичка црква. Од последица бомбардовања тешко је оштећен и ливачки комплекс Машинске индустрије из Ниша, као и фабрика пумпи „Јастребац“. Од силине детонације пројектила који је пао у круг ове фабрике метални одливци су летели и по неколико стотина метара, оштећујући куће и угрожавајући животе цивила.

Прва цивилна жртва НАТО напада на Ниш, Мирослав Стојковић из Лалинца, погинуо је на свом радном месту приликом експлозије пројектила, испаљеног на погон Машинске индустрије у Нишу.

АЛЕКСИНАЦ – До сада је у рушевинама центра Алексинца пронађено 12 беживотних тела, а 16 кућа и стамбених зграда је потпуно уништено.

08.04.

НИШ – Због близине дејиства НАТО авијације оштећена је зграда Историјског архива у нишкој тврђави, због чега је угрожена историјска грађа са подручја југоисточне Србије коју су запослени у овој културој установи сакупљали педесет година.

11.04.

НИШ – Неколико хиљада верника дочекало је православни Васкрс у Саборној цркви у Нишу. Литургију је служио епископ нишки, господин Иринеј.

12.04.

ПОГОЂЕН ПУТНИЧКИ ВОЗ – Најмање 9 људи је убијено, а 16 рањено када су авиони НАТО погодили међународни путнички воз на релацији Београд-Солун у Грделичкој клисури. Пројектили су испаљени око 12:00 и „преполовили“ су воз, уништивши два вагона и оштетивши још два.

КУРШУМЛИЈА – 6 цивила је погинуло, а 23 рањено у ноћашњем нападу НАТО снага у селу Мердаре на граници општина Куршумлија и Подујево. Међу погинулима је и једногодишња девојчица.

14.04.

ПИРОТ – У 05:45 сати по први пут је гађано подручје општине Пирот. На мети НАТО снага су били објекти у селу Извор, 3 км од Пирота. Жртава нема, али је причињена велика материјална штета.

15.05.

НИШ – Око 04:42 подручје града Ниша погодило је 9 пројектила. Гађана је северна – индустријска зона града и аеродром. Срушен је мост на Топлици, на путу Ниш – Приштина.

16.04.

НИШ – Јуче је у Ниш стигао конвој од девет камиона хуманитарне помоћи из пријатељске Грчке, у организацији Балканског форума пријатељства и Грчке православне цркве – Архиепископије Атине.

19.04.

НИШ – Ниш је по седми пут био изложен бомбардовању НАТО авијације. У нападу који је трајао петнаест минута на привредне објекте и куће грађана пало је 17 пројектила који су направили огромну материјалну штету. Директно је погођена Дуванска индустрија и потпуно онеспособљена за даљу производњу. Уништено је и стовариште грађевинског материјала Копаоник, остала је рушевина. Од детонација оштећени су предеузеће за производњу сточне хране Белвит, железничка станица на Црвеном крсту као и Блок сигнал и Вагонка, фабрике Машинске индустрије Ниш.

20.04.

НИШ – Један пројектил погодио је и насеље Шљака, у којем је порушено или оштећено 50 кућа, које су онеспособљене за даље становање. Од последица напада преминуло је једно лице, док је 11 лица задржано на лечењу у нишком Клиничком центру.

Непосредно по завршетку напада, на Гинеколошко акушерској клиници у Нишу рођено је двестото дете од почетка агресије на нашу земљу.

КУРШУМЛИЈА – Подручје самог центра Куршумлије јутрос између 03:40 и 04:50 погодило више од 15 пројектила. Танјуг преноси да је погођена Градска болница.

23.04.

НИШ – Преко 25 пројектила пало је на Ниш у нападу НАТО авиона који је започео око поноћи. Већина пројектила је пала у пределу аеродрома, западно и јужно. Један од пројектила пао је испред Машинске индустрије, на углу улице Ген. М. Лешјанина и Шуматовачке и направио огроман кратер. Оштећене су околне куће, отворени Тржни центар (ОТЦ), као и теретна железничка станица Поповац, западно од градског језгра.

Око 02:30 четири снажне експлозије чуле су се близини Новог Села на путу Ниш-Прокупље.

КОПАОНИК – Авиони НАТО савеза су синоћ у 22:50 гађали ТВ репетитор на брду Гобељ на Копаонику.

ВРАЊЕ – Јуче између 16:00 и 18:00 Врање је бомбардовано са преко 40 пројектила. На мети су била подручја јужно и југозападно од Врања. Жртава нема, али је причињена огромна материјална штета.

24.04.

НИШ – Најжешћи напад на Ниш. Небо је горело од борбе против агресора. Бомбардовани северозападни делови града на локацији од постројења МИН-а до ранжирне станице Поповац.

25.04.

НИШ – Авијација НАТО савеза напала је ноћас поново Ниш. У нападу који је почео око 01:30 на мети се први пут нашао северо-источни део града. У једном даху испаљено је најмање 6 пројектила. Оштећени су пословни објекти „Нишаута“, зграда студентског дома, куће у околним улицама. Нема повређених.

ВРАЊЕ – У бомбардовању НАТО снага територије Врања у току јучерашњег послеподнева испаљено је 6 пројектила, саопштавају представници Пчињског округа. Жртава нема, али је причињена велика материјална штета.

26.04.

НИШ – Авиони НАТО-а су ноћас надлетали Ниш без бомбардовања. Ваздушна опасност је престала у 06:15.

27.04.

КУРШУМЛИЈА – Три пројектила су данас погодила мост који се налази у селу Висока на путу Куршумлија – Подујево, јавља Танјуг. Овај мост је већ био на мети НАТО авијације и том приликом је оштећен.

СУРДУЛИЦА – Око 12:00 НАТО снаге су бомбардовале Сурдулицу. Испаљена су четири пројектила. Радио Врање јавља да је 10-оро људи погинуло а 10-ак рањено у овом нападу.

ВРАЊЕ – Јутрос око 10:45 испаљена су два пројектила на околину Врања.

28.04.

НИШ – Од почетка агресије на нашу земљу у Нишу је оштећено укупно 675 објеката. До сада процењена штета је укупно 102 милиона динара.

СУРДУЛИЦА – У Сурдулици су до синоћ извучена тела 16 жртава бомбардовања које је током јучерашњег дана извела авијација НАТО. Пало је више од 15 пројектила. НАТО авијација гађала је објекте посебне намене у Сурдулици, али су два пројектила пала у сам центар града Потпуно је уништено око 50 а оштећено скоро четвртина кућа у граду са око 15.000 становника.

29.04.

ПРОКУПЉЕ – 4 детонације чуле су се иза поднева у подручју Прокупља.

30.04.

СУРДУЛИЦА – Ноћас бомбардовано подручје села Заглужане, 3км од Сурдулице. На подручје овог села је испаљено 4 пројектила.

ПРОКУПЉЕ – У нападима НАТО снага оштећен је мост код места Подина на путу Ниш – Прокупље – Приштина.

* Наставак прегледа Хронологија дешавања у мају и јуну 1999. године у следећем броју часописа Слово југа.

Драган Илић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО