КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Бомбардовање Ниша 8. априла 1941. године

Један од најцрњих дана у новијој историји Ниша, 8. април 1941. године, био је уторак када су се из правца Сићева обрушили немачки авиони „Штуке“ који су у бришућем лету бомбардовали Ниш, убили преко 400 невиних Нишлија и око 500 ранили. Напад Немачке на Југославију почео је 6. априла 1941. године. Бомбардован је Београд четири пута.

Изглед центра Ниша (Нишка тврђава и мост) из авиона

Из правца Бугарске тога дана су три немачка извиђачка авиона типа „Бреге“ надлетала Ниш. Из рејона Пантелеја противавионска батерија топова дејиствовала је са неколико плутона након чега су се два авиона вратила назад а трећи је погођен. Немачки пилот је напустио авион изнад Заплања где су га потом ухватили српски сељаци и предали жандарима.

Живот је паралисан у 5:30

У рано јутро, око 05:30 часова, 8. априла из правца Бугарске немачке ескадриле бобаредера „Штуке“ у пратњи ловаца обрушиле су се на незаштићени Ниш. Малобројна и слаба противавионска одбрана града покушала је кратко да се супротстави ваздушном нападу.

Истовремено са бомбама које су засипале улице на грађане се пуцало и из митраљеза. Највише бомби пало је у Божидарчевој, Таковској, Стојана Протића, Цара Константина, Приморској, Војводе Гојка, Војводе Танкосића, Војводе Степе, Војводе Мишића и друге улице успаниченог града.

У граду није било никаквих склоништа од ваздушног напада. Људи су престрављени бежали у кућне подруме и околна поља. Зграде су се рушиле затрпавајући народ. Живот је у потпуности паралисан. Онеспособљене су водоводна, електрична, телефонска и канализациона мрежа.

Главни циљ бомбардовања била је Железничка радионица, највеће привредно предузеће овог дела Србије, која је запошљавала више хиљада радника. Материјална штета је била огромна а највеће су биле људске жртве. Тог дана страдало је око 400 становника а рањених је било око 500.

После напада у граду је настала паника. Више од половине грађана напустило је Ниш и отишло у околна села. Мртве није имао ко да сахрани. Војни штабови са војском су, такође, у току наредне ноћи напустили град. Остале су малобројне војне јединице без икаквих директива за даљу одбрану.

Предат Ниш

Сутрадан, 9. априла, из правца Беле Паланке немачка 11. Оклопна дивизија пробијала се до Ниша. Успут су разбили слаби отпор мањих делова Топличке дивизије на положајима код Шпаја (Плоча).

Око 9 часова заузели су Ниш и наставили напредовање према Прокупљу, Алексинцу и Београду. Један војник бивше југословенске војске, скривен у нишкој тврђави, из топа је опалио на немачку колону која је надирала преко гвозденог моста. Један њихов тенк је уништен. На непознатог родољуба немачки војници осули су жестоку паљбу, убили га и продужили ка Београду.

Истог дана око 16:00 часова у згради Општине званично је предат Ниш.

Тројни пакт

Бомбардовању Ниша претходили су догађаји у марту 1941. године када се народ побунио против владе Југославије због одлуке о приступању Тројном пакту Рим-Берлин-Токио.

Антифашистичке снаге народа су расле из дана у дан и отворено се протествовало. Око треидесет хиљада нишлија 27. марта изашло је на улице.

Немачка је упозната са овим догађајима и Хитлер је брзо реаговао потписавши „Директиву 25“. У Берлину су чланови немачке команде припремили план за напад на Југославију.

М.Илић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО