КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Архитекта Александар Медведев добио спомен-таблу на згради Скупштине града Ниша коју је пројектовао

Спомен-табла посвећена чувеном архитекти Александру Медведеву, свечано је откривена на згради Скупштине града, коју је Медведев и пројектовао, а чија је изградња почела давне 1939. године. Иницијативу је поднео његов син Михаил Медведев, који каже да је идеја његовог оца била да то најпре буде зграда за потребе Шегртског дома.

Чувени руски архитекта обележио је модерну Ниша и његове околине тридесетих година 20. века. Медведев је зграду пројектовао 1939. године али за потребе Шегртског дома са дечјим обдаништем. Надлежни у нишкој општини су ипак одлучили да промене оригиналну намену зграде, па је Медведев, како каже његов син Михаил, морао да је прилагоди за потребе градског поглаварства Ниша. До почетка Другог светског рата изведени су само груби радови, а зграда је завршена 1948. и у њу се одмах уселио Градски народни одбор.

Пре десетак година сам покренуо иницијативу као потпредседник Друштва српско-руског пријатељства, да се на многим зградама које су градили руске архитекте поставе табле. Таква табла постављена је на позоришту, а потребно је поставити једну и на Ћеле-кули. Таквих зграда је много, јер је у Нишу било тридесетак руских архитеката у то време“ – каже Медведев.

Александар Иванович Медведев рођен је 1900. године у Мелитопољу, у тадашњој царској Русији, у породици која је имала деветоро деце. Студије архитектуре уписао  је на Техничком факултету у Харкову, али их је због револуционарних сукоба прекинуо. Наставља их на Архитектонском одсеку Техничког факултета у Београду, завршава 1929. године, а затим одлази у Бања Луку, где је био надзорник за израду више значајних објеката.

Са породицом се сели 1935. године у Ниш и отвара приватни пројектни биро. У тим годинама у Нишу већ ради неколико руских архитеката Јулијан Дјупон, Всеволод Татаринов, Анатолиј Леонидович Русијан, Павел Васиљевич Крат, Михаил Александрович Аристов, Павле Лилер. Архитекта Јулијан Дјупон, који је студије завршио до револуције у Санкт Петербургу, упознајући се са Александром Медведевим изразио је задовољство што предаје штафету архитектуре Ниша у руке младог архитекте.

Према сачуваној евиденцији у периоду од 1935-1939. године Медведев је испројектовао више од стотину врло различитих приватних и јавних објеката, од којих је већина изграђена пре рата. Пензионисао се 1964. године након више од 40 година активне службе, а умро 3. јануара 1984. године.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО