КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Албум сећања на наше претке из Првог светског рата

За време Првог светског рата, до тада највећег сукоба у историји човечанства, наша јуначка отаџбина је дала највеће могуће жртве за своју слободу. Највећа жртва је, у ствари, био такозвани обичан, мали човек. Раме уз раме војници, грађани, сељаци, мушкарци и жене уградили су у борбу за слободу своје наде, страхове, снове, молитве и осећања. Овом изложбом откривамо неке од тих прича са циљем да на достојанствен начин одамо почаст светлим примерима несебичног жртвовања предака који су нас заувек задужили.

Изложба приказује фотографије, ратне дневнике, војничка писма, дописне карте, споменице и осталу историографску грађу  учесника Првог светског рата. То су  јединствена сведочанства о ратним авантурама и страдањима српског војника у ратним  годинама, потиснутог са страница светске историје, а којe су поносни потомци – грађани Србије и Срби у региону и расејању послали у част својих предака и уврстили у електронски Албум сећањa покренутог 2014. године од стране Савеза потомака ратника Србије 1912-1920, уз благослов Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја и у сарадњи са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољњих послова РС.

На изложби ће, поред фотографија са пројекта Албум сећања на наше претке из Првог светског рата, бити приказане и фотографије, аутобиографски списи, дневници, писма војника, разгледнице и друга документа од историјског значаја у форми видео филма „Васкрс јунака из Великог рата“.

Изложба у Дому војске у Нишу приређена је у сарадњи са Командом Копнене војске Србије и за посетиоце ће бити отворена до 25.маја сваког радног дана од 10:00-17:00  сати.

Изложба ће бити приказана нишкој публици и у програму манифестације „Ноћ музеја“ 19.маја у Дому војске Србије од 17:00 – 01:00 сати.

Пројекат Албум сећања на наше претке из Првог светског рата

Савез потомака ратника Србије 1912–1920. године покренуо је пројекат „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ 2014.године са циљем да се, у оквиру обележавања стоте годишњице од почетка Великог рата, прикупе и учине доступним научној и широј јавности бројни документи, фотографије, ордење, дневници, писма, дописнице и други предмети из тог времена, које чувају потомци учесника рата. На тај начин јавности ће бити стављена на увид аутентична сведочанства из славног и памћења вредног периода наше прошлости. Пројекат је зато од изузетног значаја за историјску самосвест Срба и представља грађу из које ће млади нараштаји учити о својим коренима и прецима.

Пројекат је рађен у сарадњи са Министарством спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарством културе и информисања, а медијску подршку пружило је Министарство одбране Републике Србије и Министарство одбране Руске федерације.

„Албум сећања“ се реализује уз благослов Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја и благослов Његове Светости Патријарха Московског и целе Русије господина Кирила.

Jавни позив је грађанима Србије, Србима у региону и Србима у дијаспори упућен средином марта 2014. године. До сада је на адресу веб портала славним-прецима.срб / slavnimprecima.rs пристигло преко 6000 фотографија и остале историографске грађе.

Свака фотографија и документ имају пропратни текст са детаљнијим објашњењима о пореклу, месту, времену и лицима који су у њима заступљени. Грађа он-лине пристиже из Србије, као и из региона и дијаспоре.

Приспела документација може се видети у електронској галерији „Албума сећања на наше претке из Првог светског рата“, на порталу: славним-прецима.срб / slavnimprecima.rs, где се могу наћи и све информације о јавном позиву и начину учешћа.

Од пристигле историографске грађе настале су многобројне активности, између осталог израђена је и ова изложба која ће бити представљена у Нишу. Она је до сада гостовала у Културном центру Србије у Паризу, Амбасади Републике Србије у Москви, Међународном београдском Сајму књига, Крипти Храма Св.Саве у Београду, Војном музеју, Архиву Војводине, Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, Призренској богословији, Грачаници, Народном музеју у Крагујевцу, Вршцу, Суботици…

(SlovoJuga.rs / А.В.)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО