КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Албум краља Милана Обреновића открива прави изглед Ниша по ослобођењу од Турака

О томе како је Ниш изгледао у другој половини 19. века највише говоре, али не довољно, цртежи Феликса Каница. Из периода одлобођења Ниша постоји једна гравура, цртеж „Улазак кнеза Милана у Ниш“, али најпрецизнију слику о томе дају фотографије које се налаже у албуму кнеза Милан. Ових дана албум је изложен у Синагоги у оквиру изложбе „140 година од ослобођења Ниша од Турака“.

Милан Обреновић био je кнез (1868—1882) и први нововековни краљ Србије (1882—1889)

Албум краља Милана представља збирку фотографија Ниша, Прокупља и Куршумлије. Израдило га је Географско одељење Главног Ђенералштаба српске војске и 1879. године поклонило кнезу Милану Обреновићу.

Овај албум, како кажу у Музеју Ниша, изузетан је извор информација, првостепени извор за сазнања како је Ниш изгледао.

„Албум је извор првог реда за изглед Ниша у тренуцима одмах по ослобођењу Ниша од Турака. Српска војска је ушла у град и сликала нешто што врло брзо није постојало. Међу првим објектима који су срушени била је Сахат кула, а она се налази на фотографијама у албуму. То рушење турских објеката била је нормална реакција у ослобођеном Нишу након 500 година живота под турском влашћу“, каже Бојана Нешић из Народног музела Ниш.

Албум садржи 60 фотографија од чега је на 41 фотографији представљена архитектура Ниша. Највећи број фотографија настао је у Нишкој тврђави. Ту се најбоље види какав је био распоред кућа, јер се у тврђави живело. Целокупно турско становништво је живело у тврђави. Ту је био пашин двор, џамије, овде се одвијао живот.

У албуму су и фотографије које приказују турску фортификацију на Винику као и пејсажи око града.

„У албуму можемо да видимо изглед цркве, Синђелићев споменик, сва битна места, грађевине за тај период. У албуму постоји фотографија Митхад пашиног утврђења. Митхад паша је био велики турски државник који је много учинио за сам Ниш од 1861. до 1864. године, колико је био у Нишу. Он је имао много заслуга и учинио је пуно тога да град напредује, са се из те касабе какав је био, мало издигне. Без обзира на све, он је био турски управник и учинио је све да град осигура за своје поданике. Он је у ту сврху направио још четири утврђења, форта, на битним стратешким тачкама око града“, објашњава Бојана Нешић, кустос Музеја.

Албум је правоугаоног облика, димензије 69х32 цм, у кожном повезу са манограмом кнеза Милана. На првој страни је посвета, а на другој назив самог албума.

Фотографије су димензије 20,7×15,3 цм, уоквирене паспартуом. Свака страница је украшена орнаментима и грбом Обреновића.

Албум се чува у Народном музеју града Ниша.

Е.Остојић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО