КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Венчања кроз време – у Историјском архиву отворена изложба „И у добру и у злу”

Изложба фотографија венчања под називом „И у добру и у злу”, аутора Биљане Ераковић и Александра Николића, архивиста Историјског архива „Верослава Вељашевић” из Смедеревске Паланке, отворена је у Историјском архиву Ниш. Фотографије су, кажу из архива, из личних и породичних фондова и збирки а осликавају ширу слику друштвених обичаја, модних трендова, обреда и породичних веза кроз време.

Фотографије на којима је овековечен јединствени чин ступања у брак током времена, кажу из историјског архива, изнедриле су идеју о стварању ове изложбе. Најстарији експонат у поставци је позивница за венчање из 1873. године, а најстарија фотографија из 1898. године која је снимлјена у Азањи, на венчању мештанке Живке Станимировић.

Поред старих фотографија, које о прохујалим временима упечатљивије сведоче него било који документ, изложене су бројне позивнице за венчања, обавештења о брачном испиту, честитке и телеграми, чак и колективна фотографија оснивача Друштва за свадбарину, доживљење и посмртнину, које је 1900. године формирано у Смедеревској Паланци“ – истичу из архива.

На отварању су се присутнима обратиле директорка Историјског архива Ниш Снежана Радовић и директорка Архива „Верослава Вељашевић” Снежана Савић, и том приликом истакле вредност фотографија јер документују посебне тренутке у животу појединаца, али и осликавају ширу слику друштвених обичаја, модних трендова, обреда и породичних веза кроз време.

Изложба ће бити отворена до 23. априла, сваког радног дана од 7:30 до 15:30.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО