КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

У Нишу почело обележавање Европске године културног наслеђа у Србији

Нишлије су биле у прилици да се у неформалном разговору, уз кафу, упознају са радом поменутог Завода. Кустос Ђорђе Стошић у уводном делу је присутнима у ЕУ инфо кутку казао да је Завод за заштиту споменика културе Ниш задужен за много већу територију од самог града, чини скору трећину читаве Србије и бави се заштитом културних добара на територији од Кладова до Босилеграда.

Илустровао је неке од најзначајнијих културних добара у Нишу кроз време – од њиховог почетног изгледа до тога како она данас изгледају, па су  посетиоци могли да виде како су некада, а како сада изгледали споменик на Чегру, Ћеле кула или зграда Бановине која датира из 1936. године.

Након презентације у ЕУ инфо кутку, присутни су се запутили у Завод за заштиту споменика културе где су могли да се, из прве руке, упознају са радом и запосленим у Заводу. Овом приликом је истакнуто да у културна добра у Србији у највећој мери улажу Европска унија и Турска.

Ово је први у низу догађаја којим Делегација Европске уније у Србији обележава Европској години културног наслеђа у нашој земљи, а Снежана Андрић из ЕУ инфо кутка Ниш је овом приликом најавила и бројне догађаје који предстоје. ,,До јуна ћемо сваког месеца обилазити по једну институцију културе. У марту ћемо бити у Народном позоришту, у априлу у Галерији савремене ликовне уметности, у мају у Народном музеју и у јуну у Симфонијском оркестру’’, обавестила је присутне Андрић.

Током Европске године културног наслеђа, ЕУ инфо кутак Ниш организоваће и посете значајним градским локалитетима уз стручно воење, а прва таква посета је већ заказана за 24. фебруар када ће Нишлије моћи да, уз причу стручњака, потпуно бесплатно обиђу Логор на Црвеном крсту и спомен парк ,,Бубањ’’.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО