КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Свечано откривен мурал у част нишком новинару Милораду Додеровићу

На згради у којој је живео, нишки новинар, публициста и писац Милорад Додеровић, свечано је откривен мурал са његовим ликом. Његова супруга Драгица Додеровић каже да је Милорад био легалиста, писао поштено, борио се против корупције, непотизма, прозивао политичаре и да је то разлог што га Град никад није награђивао. Ово је иначе тек први мурал новинара у Нишу.

Ову иницијативу Удружења новинара Србије, подржао је Савет за културно стваралаштво Града Ниша, а супруга Милорада Додеровића, Драгица истиче да је захвална грађанима Ниша, Србије, дијаспори, што су омогућили да овај мурал буде на зиду.

Тешко ми је да причам у овим тренуцима. Хвала вама новинарима који сте пропратили колегу Додеровића кога сте сигурно знали. Знам колико је тежак ваш посао и колико исцрпљује, кроз шта све пролазите јер сам и ја проживљавала то са њим.  Милорад Додеровић се разболео 2007. године од карцинома, лечио се 3,4 године после су наилазиле и друге болести али никада није стајао радио је и у болничком кревету и на одмору“ – рекла је Додеровић.

Истиче да је њен супруг био легалиста, писао поштено борио се против корупције, непотизма, прозивао политичаре и да је то разлог што га Град није ни спомињао. Додеровић нема ниједну награду Града Ниша, али има награду за ширење културе од Министарства за културу и Награду Аустралијског радија СБС за ширење културе на међународном нивоу.

Новинарка и колегиница Додеровића Зорица Миладиновић истиче да је он провео дуже од 4 деценије у новинарској професији, 26 година радио у СБС радију и да је добитник многих признања и похвала, али и да је био критикован, осуђиван и забрањиван.

Омладински лист „Графит“ који је он уређивао био је једини забрањени у Милошевићевој Србији због његовог интервјуа са Момом Капором. Он је дефинитвно заслужио мурал али није добро што је ово тек први мурал новинара у Нишу, они морају да имају и улице и споменике и бисте“ – каже Миладиновић.

Председник УНС-а Живојин Ракочевић сматра да јеНиш добио једну лепу коцкицу мозаика својих значајних личности, а за Милорада каже да је био је посвећен, да је имао у себи изграђену структуру, културу, књижевни израз јер је и написао роман.

Новица Ранђеловићиз Удружења стваралаца Ниша „Цар Константин“ уручио је Енциклопедију знамените личности Ниша сину Милорада Додеровића Николи са жељом да га наследи и настави са доприносом Удружењу стваралаца.

Додеровић је био истакнути члан стваралаца Ниша „Цар Константин“, он је представљен у Енциклопедији знаменитих личности Ниша. Захваљујем Удружењима новинара, породици, иницијаторима и посебно реализаторима овог дивног мурала. Симболично уручујем породици Додеровић примерак Енциклопедије, а потомке преминулих решили смо да учланимо у Удружење стваралаца“ – каже Ранђеловић.

Ешко Куртић, графички дизајнер радио је мурал 4 дана и то по 18 сати дневно јер је како каже то његов начин рада и да тако има инспирацију.

Пре израде тражио сам што више фотографија јер тај лични утисак  људи које осликавате та интима скреће пажњу на неке приватне ствари а ја као споредни посматрач могу да препознам најбољи начин да урадим портрет, да га представим у најбољем светлу и са душом коју је имао, како га људи знају“ – истиче Куртић.

У финансирању пројекта су учествовали сви грађани који су били довољно отвореног срца да донирају преко Локалне фондације Ниш. Кампањом покренутом преко ове платформе новац је скупљен за мање од месец дана.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО