КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Спомен-обележје совјетским војницима: Обнова после више од седам деценија

На чамурлијском путу поред Ниша откривено је спомен-обележје на месту где су совјетским војници и официри погинули у такозваном „Нишком инциденту“, 7. новембра 1944. године, када су из непознатих разлога амерички ловци напали колону совјетских трупа.

Обновљено спомен-обележје совјетским официрима и војницима код Ниша

Место погибије Црвеноармејаца у историјском догађају, познатог као „нишки инцидент“, налази се на делу старог пута за Београд, познатог као „чамурлијски пут“. Непосредно после догађаја, омладина оближњег села Трупале, обележила је место, скромним спомеником“, за Слово југа говори Ђорђе Јанковић, копредседник друштва српско-руског пријатељства и руских сународника „Наисус“ из Ниша.

На откривању обновљеног спомен-обележја: Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Србији

Овај споменик је био у јако лошем стању. Камена плоча је одломљена и годинама лежи у трави локалне њиве. И поред тога, на овом месту су често могле да се виде упаљене свеће које су говориле о вечном поштовању и сећању локалног становништва на руске официре и генерала Котова, команданта корпуса совјетских снага у Нишу након ослобођења града, за кога се, по предању мештана из оближњег села, сматра да је погинуо управо на овом месту. Mештани села Трупале су одмах после овог догађаја, 1945. године, подигли споменик на месту страдања совјетских официра у првом нападу „пријатељске авијације“.

Ђорђе Јанковић, ко-председник Друштва српско руског пријатељства и руских сународника „Наисус“ Ниш и Александар Ајдинович, председник Координационог савета руских сународника у Србији

На дан погибије 7. новембра чланови Друштва и друга патриотска удружења, полажу цвеће на место догађаја. Често на остацима обележја затичемо свеће, што на неки начин указује на посебност и пажњу овог места“, објашњава Јанковић.

Иницијативу за обнову споменика покренуло је Друштво српско руског пријатељства и руских сународника „Наисус“ Ниш, а обнову су подржали Руско-српски хуманитарни центар у Нишу, Амбасада Руске Федерације у Републици Србији, Руски дом, Фонд јединства православних народа, Град Ниш и други пријатељи Друштва.

Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО