КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

СПОМЕН-КРИПТА У НИШУ: Министарство и Епархија заједно у очувању историје

У склопу заједничких напора за очување националне баштине, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господин Никола Селаковић, посетио је Епархију нишку, где је уз присуство Његовог Преосвештенства Епископа нишког господина Арсенија, потписан уговор између Министарства и Епархије који ће се обезбедити уређење спомен-крипте храма Светог Василија Острошког, смештеног у нишком насељу Дуваниште.

Ова крипта добиће епитет спомен-крипте, јер ће се у њој поставити мермерне плоче са именима свих наших припадника војске, полиције и служби безбедности који су своје животе дали у одбрани отаџбине на Косову и Метохији, поручио је Селаковић.

Како је Селаковић навео, у крипти ће бити имена не само оних који су погинули бранећи отаџбину на Косову и Метохији у време НАТО агресије 1999. године, већ и у периоду пре тога, у време оружане побуне албанских терориста, али и у случају страдалих српских војника и полицајаца у Копненој зони безбедности 2001. године.

И управо у том смислу ми улазимо у реализацију ове идеје која за циљ има да на једном месту попише и упише за вечност имена оних најхрабријих српских синова који су дали своје животе борећи се за српску колевку, за колевку наше духовности и државности, за наше Косово и Метохију, рекао је Селаковић.

Благодарећи помоћи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ова спомен-крипта биће у потпуности фрескописана, а у оквиру ње биће постављене и табле са именима палих бораца, погинулих у сукобима на Косову и Метохији на миленијумском раскршћу. Све ово допринеће значају и узвишености догодишњег обележавања четврт века од рата у јужној српској покрајини и НАТО бомбардовања наше земље, трагичне епохе наше историје, која не сме нестати из памћења нашег народа.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО