КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Слободарска традиција Србије и даље живи

Друштво за неговање слободарских традиција Србије Ниш постоји већ дуги низ година и од свог настанка труди се да очува српску традицију и богату историју. О његовим активностима, члановима, циљевима и плановима разговарали смо са Славицом Јовановић Динић, председницом Удружења.

ФОТО: ДРУШТВО ЗА НЕГОВАЊЕ СЛОБОДАРСКИХ ТРАДИЦИЈА СРБИЈЕ НИШ

Када је настало „Друштво за неговање слободарских традиција Србије Ниш“ и чиме се друштво бави?

Подружница Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова србије до 1918. године основана је у Нишу 25. маја 1995. године и као подружница функционише 15 година. 28. 12. 2010. године у Нишу се формира самостално друштво под називом „Друштво за неговање слободарских традиција Србије Ниш“ које и данас живи. Свих ових година рад Друштва је на завидном нивоу. Препознатљиви смо у Нишу по поклоничким путовањима и бројности чланства на њима.

ЧЕСМА: Друштво је од својих пара направило чесму у Дуваништу код школе „Душан Радовић“ поводом обележавања јубилеја 1.700 година Миланског едикта.

Кажите нам нешто о поклоничким путовањима? Која путовања могу да се издвоје?

У свако наше поклоничко путовање обавезно укључујемо обилазак манастира и цркава. Морам прво да поменем Крф, од 2011. године па до данас. Само 2020. године нисмо путовали због короне. 2013. године је чак 106 чланова Друштва путовало на Крф.

ФОТО: ДРУШТВО ЗА НЕГОВАЊЕ СЛОБОДАРСКИХ ТРАДИЦИЈА СРБИЈЕ НИШ

Поред Српске куће, Вида, Дринске дивизије, одлазимо у Мориатику где живе потомци Јаниса Јанулиса. Увек су нас примали са великим одушевљењем, а његов син Спирос, сада нажалост покојни, певао је песму „Тамо далеко“. Унук Христос постао је велики пријатељ Ниша и почасни грађанин општине Пантелеј.

ФОТО: ДРУШТВО ЗА НЕГОВАЊЕ СЛОБОДАРСКИХ ТРАДИЦИЈА СРБИЈЕ НИШ

Другу дестинацију коју бих поменула је Чешка, где је 2012. године 75 чланова кренуло на пут. Нико од нас у Нишу није раније знао за место Јиндриховице, где је у Првом светском рату 7.500 Срба оставило своје кости. У костурници нас је сачекао и одржао помен свештеник Јаблановић који живи у Прагу. А онда је уследио пријем у нашој амбасади код амбасадорке Маје Митровић која каже да никада није имала тако бројну групу и људе са тако позитивном енергијом. Не могу да не поменем Зејтинлик, Кајмакчалан, Битољ, Арад, Орландовце, Сремски фронт, Пирот, Идвор, Мачков камен, Текериш и још много других места.

ШАЈКАЧА: Нама је шајкача важан симбол Друштва и ако хоћемо некога да истакнемо и да поклонимо нешто важно ми поклањамо шајкачу.

Који су даљи планови друштва?

Као и до сада и ове године смо били на Крфу, а у плану су још два једнодневна излета. Такође, набављамо војничке шињеле и од тога се сашију капе које средимо и поклањамо. То је наш производ из Друштва.  

ФОТО: ДРУШТВО ЗА НЕГОВАЊЕ СЛОБОДАРСКИХ ТРАДИЦИЈА СРБИЈЕ НИШ

Поклонили смо нашу шајкачу приликом посете Чешкој нашој тадашњој амбасадорки у Прагу и поклонили смо шајкачу амбасадору Републике Србије у Бугарској Владимиру Ћургусу, затим смо поклонили шајкачу и сину Јаниса Јанулиса у Мораитици и многим другим. Поклонили смо до сада више од 20 шајкача људима који заслужују.

словојуга.срб / Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО