КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Сећање на српске хероине Милунку Савић и Антонију Бјелајац

Поводом 49. годишњице смрти хероине Првог светског рата Милунке Савић, у Алеји великана на Новом гробљу у Београду, одата је почаст.

Почаст су одали и представници Градске општине Вождовац, Савеза удружења потомака Србије 1912-1920, Удружења ветерана посебних јединица полиције, Удружења пријатељи 72. специјалне бригаде, Удружење Вожд Србија, као и друга бројна удружења бораца и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

У оквиру Новог гробља одата је почаст и крај урне Антоније Бјелајац, наредника српске војске у Балканским и Првом светском рату, која је 12 пута рањавана и исто толико пута одликована.

Милунка Савић–Глигоревић (Копривница, 1890. или 28. јун 1892. године – Београд, 5. октобар 1973. године) била је српска хероина Балканских ратова и Првог светског рата, наредник у Другом пуку српске војске „Књаз Михаило“, жена са највише одликовања у историји ратовања. Рањавана је у борбама девет пута. Због неизмерне храбрости Французи су је прозвали „српска Јованка Орлеанка“.

У Балканским ратовима 1912. и 1913. године борила се преобучена у мушкарца. Њен пол открило је болничко особље, после рањавања у Брегалничкој бици, скоро годину дана после приступања српској војсци

Била је део „Гвозденог пука“, најелитнијег Другог пука српске војске „Књаз Михаило“. Милунка се истакла као бомбаш у Колубарској бици. Ту је, за вишеструко херојство, добила Карађорђеву звезду са мачевима.

Добила је многа, и највиша, одликовања, међу којима и два француска ордена Легије части и медаљу „Милош Обилић“. Једина је жена на свету која је одликована француским орденом Ратни крст са златном палмом.

Сахрањена је на Новом гробљу, у Београду. Њени посмртни остаци пренети су из породичне гробнице у Алеју великана, 40 година након смрти, 10. новембра 2013. године.

Наталија Бјелајац, рођено име Антонија Јаворник (Марибор, 1893. године – Београд, 1974. године) била је српска хероина, болничарка и наредник српске војске у Балканским и Првом светском рату. У борбама је рањена 12 пута и за испољену храброст одликована 12 пута.

СЈД
Фото (minrzs)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО