КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Сећање на хероја: Обележено 147 година од херојске погибије Рајевског – Црква Свете Тројице у Горњем Адровцу

Годишњица смрти Николаја Рајевског, изузетног војника, научника и племића из Русије, обележена је 2. септембра, светом литургијом у цркви Свете Тројице у Горњем Адровцу и поменом палим ратницима који су као добровољци положили животе у српско турском рату 1876. године. Свету литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније.

Рајевски, који је био инспирација за лик грофа Вронског у роману „Ана Карењина“, погинуо је 1876. године борећи се против Отоманске империје код Горњег Адровца у Србији.

Николај Николајевич Рајевски – руски пуковник и српски добровољац

Рајевски је напустио своју породицу и домовину да се као добровољац бори за ослобођење Србије и са још преко четири хиљаде руских војника и официра придружио се српској војсци. Пуковник Рајевски добија посебан одред под команду, али иако су његови почетни напори били успешни, судбина му није била наклоњена, а његова смрт оставила је дубок траг на обе земље.

Битка код Адровца била је део српско-турског рата 1876–1877.

У складу са његовом жељом, срце Рајевског, које је било пуно љубави према српском народу, сачувано је у манастиру Свети Роман код Ђуниса у Србији, док је тело сахрањено у Русији.

На месту његове смрти, грофица Марија, снаха пуковника Рајевског, је 25 година касније финансирала изградњу цркве, а место за градњу цркве откупила је српска краљица Наталија. Овај свети храм је изграђен и освећен 2. септембра 1903. године.

Данас се црква Свете Тројице у Горњем Адровцу реновира уз финансијску подршку Републике Србије, Епархије Нишке, Руског дома и донација добротвора. Очекује се да ће реновирање цркве бити завршено за три године, на 150. годишњицу смрти пуковника Николаја Рајевског.

Поводом 147. годишњице Боја код Горњег Адровца, венце на спомен обележје Рајевском положиле су делегације Министарства одбране и Војске Србије, Амбасаде Руске федерације у Републици Србији, Руског дома, Кола српских сестара из Ниша, Савеза Козака Балкана и други. Културно уметнички програм реализовали су Центар за културу и уметност Алексинац и Алексиначка гимназија.

Гроф Вронски, љубавник Ане Карењине, умро бранећи Србију

Толстојев роман Ана Карењина је прича о коњичком официру грофу Вронском, који након несрећне љубавне приче одлази у Србију као руски добровољац у рату против Турске.

На последњим драматичним страницама Ане Карењине, најпревођенијег дела светске књижевности (после Библије), гроф Вронски је отишао у српско-турски рат. Лик из Толстојевог романа је осећао да се из њега неће вратити и спремао се да крене возом са стотинама руских добровољаца. Одлучујућа битка за Адровац била је кобна и за пуковника Рајевског, где је погинуо бранећи Србију од Турака. Није ни чудо што је велики руски писац Вронском намеравао такав крај пошто је пуковник Рајевски заиста умро у том рату.

Епископ нишки Арсеније

Легенда о пуковнику Рајевском

Рајевски је до смрти одјахао обучен у отрцану униформу српског пуковника и рекао лекару да ће бранити част своје славне породице. Када је писмо српског краља Милана Обреновића стигло до имања Рајевског, пуковникова мајка Ана Рајевски није дозволила да се отвори. Осетила је да су то лоше вести и рекла је само да је њен син умро попут правог Рајевског.

Прича каже да је Рајевски желео да буде сахрањен на месту где ће умрети, а да му срце буде однесено у Русију. Очигледно је руски војни хирург пуковнику извадио срце, али је сахрањено у Србији да би овде заувек остало, док су масе захвалних Срба тело пуковника послале у његову домовину с пуним државним почастима. – Србија пажљиво чува то храбро срце – срце „грофа Вронског“.

Црква Свете Тројице у Горњем Адровцу

Руска црква

Ана Рајевски, мајка пуковника Николаја Раевског, оставила је велику суму новца за изградњу живописне руске цркве међу старим липама у селу Горњи Адровац, у близини српског града Алексинца, где је срце њеног сина и Толстојеве инспирације за гроф Вронскиог престало да куца. После њене смрти, двадесет година касније, средства која је Ана Рајевски оставила за изградњу цркве донирала је грофица Марија Рајевски, супруга његовог млађег брата Михаила. Земљиште за цркву купила је краљица Србије Наталија Обреновић.

Пуковников гроб

На овом месту је преминуо руски пуковник Николај Рајевски, у чију је част изграђена црква Свете Тројице у Горњем Адровцу. Познатија је под називом Шарена црква, Црква љубави и Руска црква.

Епископ нишки Арсеније са чланицама Кола српских сестара поред спомен-чесма у дворишту цркве која је задужбина Кола српских сестара из Ниша

Храбро срце

Пуковник Николај Николајевич Рајевски потиче из племените руске породице прослављеног генерала Николаја Рајевског, јунака Отаџбинског рата 1812. Његов легендарни ратнички подвиг овековечио је Лав Толстој у роману Рат и мир.

Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО