КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Промоција новог романа „Сенке предака“ Беке Митић Ристић у „Кући Боре Станковића“ у  Врању

Након много рада и истраживања трећи роман „Сенке предака“ Врањанке Беке Митић Ристић угледао је светлост дана маја ове године. Промоција најновијег романа, која је део трилогије одржаће се 8. септембра у „Кући Боре Станковића“ у  Врању са почетком у 19 сати. Као и претходна два романа „Додир љубави“ и „Звезда Анђелије Лот“, која су освојила срца читаоца и овај роман прати животе чланова породице Антонијевић у старом Врању према истинитим догађајима.

Књижевница Бека Митић Ристић

План је био да роман буде завршница, односно последњи део трилогије, међутим са њим радња почиње у периоду када је Врање било под Турцима, а на то се надовезују друга два романа“, каже ауторка Бека Митић Ристић.

Карактеристично за сва три романа је коришћење врањског говора, што ауторка са поносом истиче.

Сматрам да је наш језик иначе оптерећен туђицама, нарочито сада, у последње време, са развојем технологије. Наш језик је најбогатији, ми имамо толико леп језик, а тако га мало користимо на прави начин. Ако већ нисам у могућности, ја, као појединац, да нешто променим, ја, као писац, сматрам да је моја дужност да сачувам то богатство колико то могу. Сматрам да треба да пренесем и да некако кроз романе сачувам дух времена и говор краја“, говори ауторка. Бека Митић Ристић.

Каже да је, као и за остале романе и за овај било потребно много рада, истраживања, историјских чињеница и припреме. Много година је радила као новинар, па јој је због тога донекле и лакше да брже дође до грађе за романе.

Желим да кроз сваки роман моји читаоци заправо живе у времену о коме пишем. Да бисте живели у том времену, ја, као писац, морам да вам донесем то време, да вас уведем у то време. Морам да знам све, како се живело тада, шта се јело, шта се облачило у то време, ко се са ким дружио, каква је атмосфера владала у граду…“ истиче ауторка и додаје да је у „Сенкама предака“ обрадила причу о имућној хаџијској, трговачкој породици чија је Јевдокија, главни лик романа, једина ћерка у тој породици. Каже да је добила неколико информација о њој, а да је за све остало истраживала доста како би роман био оно што јесте.

Сенке предака, Додир љубави, Звезда Анђелије Лот

У „Сенкама предака“ радња се врти око фасцинантне жене Јевдокије, која потиче из чувене врањске породице. Према речима ауторке, специфично за овај роман је то што је једино у роману „Сенке предака“ употребила права имена и презимена неких јунака, што није био случај у осталим књигама.

За сва три романа, променила сам имена и презимена свесно и намерно, с обзиром да су истините приче у питању. Хтела сам да избегнем етикетирање, јер није важно која је породица у питању, већ шта им се догодило. Сви ти људи који имају белег у виду младежа из породице заиста имају специфичне судбине, тако да сам пратила те чланове породице. Ту сам описала живот у старом Врању, из мало другачије персепктиве у односу на Борино писање. Писала сам о периоду пре оног о коме је писао Бора. Употребила сам права имена и један од јунака је Топал – Зафир, народни видар, лекар што би се рекло данас. Желела сам да дочарам слику о Врању под турцима, а скупљала сам грађу за овај роман скоро три године“, говори ауторка Бека Митић Ристић.

Бека Митић Ристић рођена је у Врању, а живи и ради у Нишу већ дуги низ година. По занимању је дипломирани економиста, али годинама је радила као новинар. Иако се последњих година посветила писању, за себе каже „једном новинар – увек новинар“, што је свакако доста утицало да истраживања за грађу сваког њеног дела буду темељна и детаљна. Претходна два романа „Додир љубави“ објављен 2012. године и „Звезда Анђелије Лот“ из 2015. доживела су велики успех, а судећи по великом броју одличних критика за кратко време, „Сенке предака“ ће тај успех надмашити.

Д.Н.

spot_img

1 КОМЕНТАР

  1. Draga NAŠA BEKO, savršena najava a svakako i jako uspešna realizacija ove čarobne večeri…iako sam sprecena da prisustvujem, DUŠOM i SRCEM sam osetila Vase ushićenje…Vranje zasluzuje da ima ljude poput TEBE koji ce sacuvatu SENKE PROŠlOSTI I DODIR LJUBAVI…. Hvala BOGU şto postojis i dostojno pretstavljas VRanjski dijalekt kao i SVOJE (sada već pokojne )Roditelje , kojima si OVO VEČE POSVETILA… Od SRCA vasa teta Zorica sa potomcima

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО