КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Прича о људима у времену нељуди: Отворена изложба „Дијанина деца“

Изложба „Дијанина деца“ отворена је у Дому војске у Нишу. Она је посвећена акцији спашавања великог броја деце из концентрационих логора у Хрватској током Другог светског рата.

Изложба је сачињена од документарних фотографија и транспортних листа које је водила Дијана Будисављевић са сарадницима а које се данас налазе у Бањалуци, Београду и Загребу. Процењује се да је захваљујући Дијани и њеним сарадницима преживело више од 7.500 деце. Неки од њих су поново са својим породицама и живи су и данас.

„То је прича о људима у времену нељуди. То је прича о људима који су успели оно што је најтеже а то је да буду људи, односно да свако од њих буде човек“, каже Слађана Зарић, ауторка изложбе.

Она је на отварању говорила о посвећености и решености Дијане да спаси децу. За свако дете које је узела од мајке уписивала је место одакле је, ко су родитељи, описиван је физички изглед до детаља а све то са намером да сва деца која преживе буду враћена кући и сачувају свој идентитет.

У изложбу је уврштена и такозвана „Соба мртвих“ у којој се налази 20.000 имена деце која су страдала у Јасеновцу. Ауторка сматра да овај чин хуманости никада не треба заборавити.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 27. јула.

(Slovojuga.rs, И.П.)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО