КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Председник САНУ у Нишу о календарској реформи Милутина Миланковића

Предавање „Грегоријански vs. модификовани јулијански календар”, о календарској реформи Милутина Миланковића, одржаће председник САНУ, академик Зоран Кнежевић, у среду, 20. марта, од 12 сати, у мултимедијалној сали Универзитета у Нишу.

Из нишког огранка Српске академије наука и уметности кажу да ће сама проблематика календара на предавању бити сагледана са астрономског становишта, будући да је и сам предавач Зоран Кнежевић астроном.

Грегоријанском календарском реформом настао је календар који данас користи велики део света, а јулијански календар, који је предложио српски научник Милутин Миланковић, отклонио је недостатке грегоријанског и понудио решење које боље прати природно кретање планете у дужем раздобљу“ – наводе из САНУ.

Зоран Кнежевић је председник САНУ од 2023. године. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду. Његов главни научни допринос припада области теорије кретања малих тела Сунчевог система. Спада у ред највећих познавалаца малих тела Сунчевог система у свету.

Од 1973. до 2016. године радио је на Астрономској опсерваторији у Београду, где је обављао низ различитих истакнутих функција. Директор Опсерваторије био је од 2002. до 2014. године.

За дописног члана Српске академије наука и уметности изабран је 2009. године, а за редовног 2015. Био је генерални секретар Академије од 2020. до 2023. године. Члан је више међународних и српских астрономских организација. Одлуком Међународне астрономске уније један астероид – 3900 Кнежевић – назван је по њему.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО