КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Празник којим се испраћа зима и дочекује пролеће – Нишлије са Русима обележили Масленицу и Беле покладе

Последњег дана пред почетак великог Васкршњег поста, друштво српско-руског пријатељства и руских сународника „Наисус“ Ниш, обележило је руски празник Масленицу као и Беле покладе. У Официрском дому одржан је традиционални културно уметнички програм, а гости манифестације могли су да се послуже палачинкама које симболизују сунце и које су заштитни знак овог празника.

Стари словенски празник Масленица, којим се испраћа зима и дочекује пролеће, слави се у седмој недељи пре православног Ускрса. Овај празник се пореди са нашим Белим покладама, а један је од најдужих празника који се прославља недељу дана.

Из друштва српско-руског пријатељства „Наисус“ кажу да је њихов основни задатак презентација заједничких вредности српског и руског народа.

Масленица представља и код Срба и код Руса једну баштину коју и дан данас негујемо. Овим празником испраћамо зиму и дочекујемо пролећа, а симбол овог славља јесте палачинка која симболизује сунце, зато ћемо данас имати палачинке уз црвено вино и чај“ – каже Ђорђе Јанковић из овог удружења.

На манифестацији која се у Нишу обележава осми пут за редом, изводиле су се руске песме, а гимназијалци из Ниша су казивали стихове најпознатијих руских песника. Да је ово један од највеселијих празника, истиче Јована Митић, помоћница градоначелнице, јер је како каже испуњен бројним традиционалним манифестацијама које су прилагођене данашњем времену.

Ово је прилика да се сачувају стари обичаји, култура и традиција два народа који су историјски, судбински и духовно вековима упућени једни на друге. Град Ниш је успоставио сарадњу са четири града у Руској федерацији, то су Курск, Калуга, Белгород и Санкт Петербург и једним округом, префектуром северног административног округа града Москве“ – истиче Митић.

Беле покладе у православном црквеном календару познате су и као Бела недеља, Велике покладе или Проштене покладе, јер се на тај дан опраштају свађе и увреде. Порекло Поклада везано је за паганско обележавање култа Сунца и доласка пролећа, које је хришћанска црква прихватила и прилагодила.

На тај дан се обично по селима младићи маскирају најчешће као јунаци, жене или страшна бића која плаше децу. Такође се пале гомиле сламе које се прескачу јер се верује да онај ко прескочи ватру остаје здрав читаве године, а пепелом те ватре мажу се и деца.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО