КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Пошта Србије издала поштанске марке поводом обележавања 300 година Нишке тврђаве и 75 година Историјског архива Ниш

Пошта Србије је поводом обележавања значајних годишњица Нишке тврђаве и Историјског архива Ниш издала пригодне поштанске марке. Емисија Град Ниш садржи две марке – „300 година Нишке тврђаве“ и „75 година Историјског архива Ниш“.

На марки, вињети и коверти првог дана „300 година Нишке тврђаве“ налази се предиван поглед на тврђаву са Стамбол капијом у првом плану. Мотив на марки и вињети „75 година Историјског архива Ниш“ је Зграда Историјског архива Ниш, док су мотиви на коверти првог дана Бакротисак – најстарији документ у архиву и Закон о државној архиви донет на заседању Народне скупштине Краљевине Србије у Нишу 1898. године.

Нишка тврђава, најважнија грађевина коју Ниш има, обележава три века од изградње у 2023. години. Изградњу су започеле Османлије 1719. године, а завршена је 1723. године. Тврђава се простире на 22 хектара и има полигоналну основу са осам бастионих тераса и четири велике капије. Данас је споменик културе од изузетног значаја и омиљено шеталиште Нишлија, као и једна од најпосећенијих туристичких знаменитости града.

Историјски архив Ниш је основан 1948. године, а ове године обележава 75 година постојања. Архив чува непроцењиву културно-историјску баштину Ниша и околине, укључујући историјске документе, архивску грађу, фотографије, књиге и друге материјале. На коверти првог дана емисије налази се Бакротисак најстарији документ у архиву који описује предају града Аустријанцима 1737. године, док се на другој страни налази Закон о државној архиви донет на заседању Народне скупштине Краљевине Србије у Нишу 1898. године.

Шта је коверат првог дана

Коверат првог дана пушта се у оптицај када и поштанска марка, а намена им је углавном промотивна. Саме коверте су редовних димензија, а на њима је одштампан мотив сличан ономе на поштанској марки. На коверти се налази поштанска марка, а преко ње је ударен пригодан поштански жиг који има елементе везане за повод штампе марке.

Емисија Град Ниш је велики допринос обележавању значајних датума у богатој историји града Ниша и прилика да се подсетимо на значај очувања културно-историјског наслеђа и да се подстакне даље интересовање и истраживање Нишке тврђаве. Такође, ове поштанске марке су сигурно неизоставан део сваке колекције филателиста.

Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО