КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Поглед на Ниш из балона: Аустријски тим у припреми за трку балона прелетео преко Ниша

У склопу припрема за „Куп Гордон Бенет“, најстарију светску трку балона на гас, балон са двочланом аустријском посадом на својој рути од Немачке до Грчке прелетео је и преко Ниша, и том приликом забележио невероватне фотографије нашег града са висине од око 2500 метара.

Први лет, аустријски двојац Коља и Вузи имали су 21. фебруара, и тада су летели 27 сати и 55 минута из Бургкирхена на Алцу ка Убу, а претпрошле суботе, како кажу, поставили су себи изазов за лет на максималној удаљености од 32 сата. Њихов лет је кренуо од јужног дела Немачке односно Бургкирхена, преко Србије и Ниша, до Грчке односно околине Солуна.

Са Кољом као командним пилотом, летели смо 28,5 сати, преваливши невероватну удаљеност од скоро 1119 км. Овај лет је Кољи послужио и као квалификациони за трку у Француској 2025. године“ – каже Вузи.

Балон на гасни погон типа „Ballonbau Worner NL-1000 STU“, Ниш је прелетао брзином око 46km/h и летео на висини од око 2500 метара.

Према речима организатора, циљ такмичења „Куп Гордон Бенет“,  је летети на најдаљој удаљености од места лансирања. Куп Гордона Бенета је најстарија светска трка балона на гас и сматра се за први догађај светских трка балона према Лос Анђелес Тајмсу. Названа „Плава трака“ аеронаутике, прва трка је почела из Париза, 30. септембра 1906. године.

Такмичење је трајало од 1906. до 1938. када је на почетку Другог светског рата извршена инвазија на домаћине, Пољску. Догађај је поново покренут тек 1979. године, када је Американац Том Хајншајмер, атмосферски физичар, добио дозволу од власника да угости трофеј. Такмичење није званично поново успостављено од стране „Federation Aeronautikue Internationale“ све до 1983. године.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО