КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Почиње научни скуп Ниш и Византија – Обнова Византије на Балкану 1018. године

Седамнаести међународни научни скуп византолога „Ниш и Византија“, почиње данас, 3. јуна 2018. године на Универзитету у Нишу. Свечано отварање скупа је у 17.30 часова у великој сали Универзитета.

Научни скуп отвара најзначајнији српски археолог др Марко Поповић, а присутнима ће се обратити и проректор проф. др Весна Лопичић у присуству представника Министарства културе Републике Србије.

Тематика којом се бави традиционални симпозиум „Ниш и Византија“ превазилази оквире Ниша и од значаја је за изучавање, како националне културе, тако и за свеобухватније сагледавање тековина на којима почива савремена европска цивилизација.

Ове године, међународни симпозијум Ниш и Византија XVII својим поднасловом „Обнова Византије на Балкану 1018. године“, има за циљ подсећања на време повратка Византије на Балкан и поновног успостављања њених духовних, културних и цивилизацијских тековина, које сви заједно и данас баштинимо.

Ово је прилика да сазнамао византијско име Ниша, да размотримо где је била катедрална црква и како су доспеле у Ниш мошти св. Прокопија? Још једном ћемо подсетити Нишлије на њиховог заштитника св. Прокопија, кога су током времена заборавили“, кажу организатори и позивају све љубитеље прошлости града Ниша да присуствују предавањима и сазнају све о мало знаној средњовизантијској прошлости „славног града Ниша“ како га је назвао Стефан Првовенчани.

(Slovojuga.rs)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО