КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Печат великог жупана Стефана Немање откупљен за Историјски музеј Србије

Историјски музеј Србије објавио је да је откупљен печат великог жупана Стефана Немање, родоначелника династије Немањић. Овај изузетан културно-историјски предмет, оловни печат из друге половине 12. века, откупљен је од аукцијске куће „Артемиде асте” из Сан Марина.

Печат, који датира из периода после 1166. године, израђен је од олова, тежак је око 21 грам и има пречник од 35 милиметара. На аверсу печата приказана је стојећа фигура Светог Стефана одевеног у одело ђакона, који у рукама држи дарохранилац и кандило. На грчком језику исписано је: „Печат Стефана великог жупана Немање“.

Откриће овог изузетног артефакта забележили су уредници сајта „Српска средњовековна историја”, који су апеловали на државу да откупи овај предмет. Печат великог жупана Стефана Немање био је понуђен на аукцијској продаји са почетном ценом од 1.000 евра, а аукција је требало да буде одржана 6. и 7. маја.

Историјски музеј Србије најавио је да ће у наредном периоду, након што печат буде донет у Србију, одржати конференцију за медије на којој ће представити овај значајан културно-историјски предмет и упознати јавност са детаљима његовог откупа. Овај откуп представља значајан допринос очувању и представљању српске средњовековне историје и културне баштине.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО