КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Патријарх у Нишу – Oтвoрен Музеј црквених старина Православне Епархије нишке

Његова Светост Патријарх српски Порфирије стигао је у петак, 23. априла 2021. године у поподневним сатима у своју прву званичну посету Православној Епархији нишкој од избора за Поглавара Српске Православне Цркве.

У част Патријарха служен је Свечани чин доксологије, а свештеници који су учествовали у доксологији носили су мошти Светог Великомученика Артемија, које се чувају у Саборном храму у Нишу и мошти Светог Исповедника Доситеја.

Током своје прве званичне посете Епархији нишкој, Његова Светост Патријарх Порфирије свечано је отворио Музеј црквених старина Православне Епархије нишке.

Овом приликом Патријарх Порфирије даривао је одежду блаженопочившег Патријарха Иринеја као и друге личне ствари које је ће од сада бити изложене у новоформираном Музеју.

У Музеју црквених старина изложени су предмети од великог духовног значаја који да сада нису били доступни јавности, као што је колекција старих и ретких књига, од којих најстарија књига „Општи Минеј за мај“ датира из 1592. године. Изложени су и поклони којима је руски цар Николај II Александрович даривао нишки катедрални храм, као и лични предмети блаженопочивших славних нишких Митрополита и Епископа.

Свечаном дочеку Патријарха и отварању Музеја црквених старина присуствовали су представници Министарства културе и информисања Републике Србије, Војске Републике Србије и Министарства унутрашњих послова, представници институција Града Ниша, истакнути појединци из јавног живота Ниша и свештенослужитељи Епархије нишке.

Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО