КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Памтим и поштујем: Ауто караван у Нишу одао почаст страдалим црвеноармејцима и борцима за слободу

Уочи Дана сећања и жалости, руска дијаспора у Србији организовала је традиционалну антиратну манифестацију под називом „Памтим и поштујем“. Данас је ова јединствена манифестација стигла у град Ниш, где су представници руске дијаспоре заједно са српским домаћинима посетили значајна места и споменике посвећене црвеноармејцима који су погинули ван своје земље, као и свим борцима за слободу тадашње Југославије, преноси портал Слово југа.

Учесници ауто каравана су минутом ћутања и полагањем венаца одали пошту страдалим совјетским војницима у нишком инциденту, испред Логора Црвени крст у Нишу и изразили своју захвалност за њихову борбу за слободу.

Манифестација „Памтим и поштујем“ представља важан тренутак сећања и солидарности руске дијаспоре у Србији. Кроз посете значајним местима и споменицима, ауто караван има за циљ да покаже да се страдали за слободу не заборављају и да и даље живе у сећањима оних који данас живе у Србији.

Подсећамо да је повод за изградњу овог споменика био „Нишки инцидент“, догађај упамћен као једини познати оружани сукоб између Црвене армије и америчке авијације. Инцидент се догодио 7. новембра 1944. године, убрзо по ослобођењу Ниша, у коме су биле смештене снаге Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије. Тога дана изненада је авијација САД напала град Ниш, а потом и колону возила Црвене армије. Званична верзија америчких војних власти је да је дошло до грешке и пријатељске ватре. Последице овог напада су неколико десетина мртвих и рањених међу војницима, али и међу цивилима. Материјална штета је такође била значајна. Убрзо је настала ваздушна борба у којој су оборена три америчка и три совјетска авиона.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО