КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Отворена нова музејска поставка посвећена двојици најпознатијих нишких писаца

Нова ексклузивнa сталнa књижевно-меморијалнa поставкa Стеван Сремац и Бранко Миљковић отворена је у посебном галеријском простору у улици Александра Ненадовића број 2, у присуству министра културе и информисања Владана Вукосављевића, културних посленика, великог броја грађана, поштовалаца књижевног дела Стевана Сремца и Бранка Миљковића.

Аутор поставке Јован Младеновић

Град Ниш на овај начин одаје дужно поштовање великанима писане речи – Стевану Сремцу и Бранку Миљковићу, чија су дела део културне баштине града Ниша, али и национално благо Србије, казао је аутор поставке Јован Младеновић, музејски саветник.

Он је додао да да ће ове спомен собе значити свим генерацијама, јер ће захваљујући поставкама схватити шта значе ова два великана за српску књижевност.

Ниш памти и данас одужује давни дуг двојици књижевних аутора. Раздвојени у времену земног живота, спаја их жива величина  – велики приповедач 19. века и велики песник 20. века. Ниш је Стевану Сремцу један од важних књижевних завичаја, а Бранку Миљковићу је место рођења. Сремчева проза је колоритна слика тек ослобођене вароши и људи. Нишки Сремчеви ликови постали су опште прихваћена народна својина у свим нашим крајевима, при чему дијалекатске посебности само боје присношћу ликова и ситуација које је приповедно обликовао, рекао је данас на отварању Књижевно-меморијалне поставке Стеван Сремац и Бранко Миљковић министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић

Он је, говорећи о Бранку Миљковићу, истакао да је „његова појава изазвала тектонски поремећај, огромне амплитуде не само на простору Србије и српског језика него и шире од тога.“

Бранко Миљковић и Стеван Сремац иако се нису познавали, јер их је раздвајало време и доба у коме су живели, били су део микро космоса тог света у коме су стварали. Он се, захваљујући снази уметника шири и то ширење, с једне стане вуче Бранко Миљковић, а на другу Стеван Сремац, поставља простор за нове таленте, додао је министар културе.

Беседу о Стевану Сремцу говорио је проф. др Горан Максимовић, а о Бранку Миљковићу проф др. Драган Жунић. У име града Ниша госте је поздравио градоначелник.

Академик Нинослав Стојадиновић, председник Огранка САНУ у Нишу

На отварању Књижевно меморијалне поставке говорио је председник Огранка САНУ у Нишу академик Нинослав Стојадиновић, који је рекао да је потписан протокол о сарадњи између Министарства културе, САНУ и Народног музеја Ниш. Он је подсетио на неколико заједничких пројеката који су већ реализовани и најавио још један – обележавање 150 година од рођења Михаила Гавриловића историчара и архивисте, дипломате, академика, члана Краљевске академије Србије.

У оквиру нове књижевно-меморијалнe поставкe Стеван Сремац и Бранко Миљковић изложено je око 200 оригиналних експоната, а многи се по први пут ексклузивно представљају јавности.

Град Ниш отварањем ове поставке од националног значаја одаје дужно поштовање великанима писане речи – Стевану Сремцу и Бранку Миљковићу, чије је дело културна баштина града Ниша и Србије. Заоставштина ова два најпознатија нишка писца, Стевана Сремца и Бранка Миљковића, 2014. године проглашене су за културно добро од великог значаја

Део поставке који се односи на живот и дело Стевана Сремца има етно карактер, а ту се налазе и предмети који припадају периоду у ком је живео, његов штап, одело и бишаге, радни сто, комода. Изложен је део његове библиотеке, али и његови рукописи.

Породица некрунисаног принца српске поезије, Бранка Миљковића, који је живео само двадесет седам година, поклонила је песникову заоставштину граду 1971. године и део тога је у сталној поставци овог својеврсног Музеја.

Радно време Музеја је од 12 до 18 сати радним данима, викендом од 10 до 15 часова. Понедељком је поставка затворена за посетиоце. Током априла месеца 2018. године улаз ће бити бесплатан.

Е.Остојић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО