КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Ослобађање Ниша од Турака почело је на знак трубе са Марковог калета на Горици

На данашњи дан, 11.01.1878. године, после пет векова ропства, Ниш је ослобођен од Турака. У новом броју часопис Слово југа, који ће бити у продаји од понедељка, преноси извештај о бици на Горици. Ово је била одлучујућа битка приликом ослобађања Ниша, а одиграла се на месту где се налазило јако турско, тзв. Абди-пашино, утврђење, данас познато као Марково Кале.

Потпуковник Светозар Хаџић, командант Крагујевачке бригаде, после победе код Вучјег дола, близу села Сувог Дола, пребацио је своју бригаду на Марково кале, да би се одатле са осталим српским снагама припремио за напад на горичке шанчеве.

Према извештају потпуковника Хаџића о бици на Горици 28. децембра 1877. године, напад је почео „око 10 сати, пошто на Нишу није било беле заставе“, односно, пошто се Турци нису предавали, мада се то очекивало. У нападу су учествовала „два батаљона Смедеревске бригаде на левом крилу, четири батаљона Крагујевачке бригаде на центру и десном крилу, а око 5 сати дошао је и Гружански батаљон Крагујевачке бригаде и ИИ Гружански Рудничке бригаде“.

О самој бици потпуковник Хаџић не говори, већ истиче да је његова бригада била на положају „Марково кале против горичких шанчева, који су и узети“.

Потпуковник Хаџић наводи да је од 24. до 28. децембра имао 12 погинулих и 109 рањених војника, да је утрошак муниције за поменута четири дана износио 102.300 метака и да је списак војника предложених за одликовање доставио команданту II дивизије.

У вези датума који се наводе у документацији из 1877-1878. године потребно је знати да су тада датуми записивани по старом календару, тако да је запис од 29. децембра заправо данас по новом календару датум 11. јануар, дан када се обележава ослобођење Ниша од Турака.

Редакција

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО