КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Одржавањем помена и полагањем венаца обележена 212. годишњица битке на Чегру

Одржан је помен и положени су венци на споменик Стевану Синђелићу, поводом годишњице битке на Чегру, која се одиграла на данашњи дан пре 212 година. Државној церемонији приуствовали су државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, председник Скупштине Града Ниша Бобан Џунић, представници Градских Општина, као и разних удружења из целе Србије.

Овај дан је јако значајан, не само за мене и моју породицу. Пуно народа пристиже, на један достојанствен начин обележавамо дан када је Синђелић оставио Србима у аманет како се мора борити за отаџбину“, рекао је Селомир Марковић, човек који деценијама брине о споменику и чува успомену на чегарске јунаке.

Он је додао да га изузетно радује што су овом приликом дошли и потомци Стевана Синђелића из села Грабовце код Свилајнца и да је ту и његово девето колено и дечак који је 2003. године добио име Стеван, по овом великом српском јунаку.

Споменик на Чегру налази се на територији општине Пантелеј и представља симбол ове општине.

Данас обележавамо 212. годишњицу боја на Чегру и полагањем венаца на споменик одајемо почаст нашим јунацима који су своје животе дали за слободу народа. Градска општина Пантелеј ово спомен обележје сматра значајним локалитетом за туризам и за развој градске општине и сваке године помажемо и у организацији и у сређивању комплекса, али и током целе године раду ових људи који су овде волонтерски“, изјавила је Наташа Станковић, председница ГО Пантелеј.

Државну церемонију предводио је државни секретар Миодраг Капор и нагласио да ће држава кроз свој програм церемонија, неговања и сећања на све велике бојеве и догађаје настојати да то одржава.

Велика ми је част што сам био у прилици да данас предводим ову државну церемонију и поносан сам што држава и српски народ препознаје своје јунаке, своје потомке и оне који су дали своје животе да бисмо ми данас живели у слободи. Неговање традиције и сећања захтева да на оваквим догађајима буду младе генерације како би могле даље да преносе шта се то дешавало“, рекао је Капор.

Он је подсетио да  Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања између осталог има задатак и за одржавање меморијала. Према његовим речима, конкурс за њихово одржавање је расписан и завршава се ових дана. Све локалне самоуправе и заводи за заштиту споменика су конкурисали, а он истиче да ће настојати да они који су најугроженији буду што пре поправљени, а најављује подизање и нових споменика.

Д.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО