КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Одржан помен палим борцима у Другом светском рату у Горњем Матејевцу

Полагањем венаца на Споменик палим борцима у центру Горњег Матејевца одржан је помен палим борцима из овог краја у Другом светском рату. На данашњи дан, на празник Велику Госпојину, 1944. године, из овог слободарског места отишло је 93 становника у партизанске јединице.

Венце су положили представници Градске општине Пантелеј, званичници Града Ниша, руководство Месне заједнице у Горњем Матејевцу као и мештани овог села. Помену и полагању венаца присуствовали су и највиши представници Команде копнене војске у Нишу, представници Руско – српског хуманитарног центра, представници СУБНОР-а и других борачких удружења.

У благословеноме Срему где је срце побеђивало челик погинуло је од краја Другог светског рата 13.500 бораца младе партизанске војске, а међу њима и 64 Матејевчана и овај споменик је доказ за то, али доказ за то и да слобода нема цену. Нација постоји само дотле докле су људи спремни да умру за њу, а нација која нема културу сећања не може да ради на будућности. Стари борци никада не умиру, а њихове сенке не бледе. Иако је прошло 77 година од 28. августа 1944. године и масовног, добровољног одласка омладине у Народноослободилачку војску за ослобођење наше земље, ми , потомци имамо право да подигнемо главу, поносно на оно што су учинили наши преци. И имамо само једну једину жељу, да ми једнога дана будемо достојни једног оваквог вечног сећања“ рекао је Немања Рајковић из Градске општине Пантелеј.

Том приликом одржан је и парастос страдалим борцима и симболично су пуштени бели голубови. При крају помена, деца из Горњег Матејевца су отпевала песму „Само да рата не буде“ и положила руже на Споменик палим борцима.

Представницима Војске и другим високим званичницима уручена су пригодна признања која додељује Месна заједница Горњи Матејевац.

Д.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО