КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Обележена 23. годишњица бомбардовања моста на Великој Морави

Ваздушни напад на мост извршен је на празник Свету Тројицу и пијачни дан, у недељу 30. мај 1999. године, када се у близини моста налазило преко 1.000 људи. Бомбардери НАТО-а гранатирали су варварински мост у два наврата.

Oбележeна 23. годишњица страдања на Варваринском мосту (фото: Општина Варварин)

У првом нападу који је отпочео у 13:25 часова, мост је погођен са две ракете. Мост је одвојен од средњег носача, са градске стране срушен је у реку, док је други крај склизнуо на узвишену обалу, тако да је на крају део дуг око 100 метара висио под јаким углом, срушен у Морави. У првом нападу живот су изгубиле три особе, a најмање пет особа је повређено. Иако је мост већ био срушен, авиони НAТО-a су се, 3-6 минута касније вратили и извршили други напад испаливши још две ракете које су усмртиле седам и тешко повредиле још дванаест цивила који су у међувремену дошли како би помогли повређенима у првом нападу.

Oбележeна 23. годишњица страдања на Варваринском мосту (фото: Општина Варварин)

Општина Варварин сваке године обележава овај трагичан и најтужнији дан у својој историји пригодним програмом крај спомен обележја недужним жртвама на обали Велике Мораве.

Поводом обележавања 23. годишњице страдања на Варваринском мосту, венце су положили државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Расинског управног округа, општине Варварин, представници локалних самоуправа, породицa жртава, удружења и грађани.

Oбележeна 23. годишњица страдања на Варваринском мосту (фото: Општина Варварин)

Традиционално, ђак генерације je венац са Варваринског моста симболично спустио венац у Велику Мораву.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО