КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Обележавање Дана победе и 76. годишњице оснивања СУБНОР-а Србије у нишком Дому Војске

Поводом 9. маја Дана победе над фашизмом када је Нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату и 76. годишњице оснивања СУБНОР-а Србије, данас у 19 сати у Дому Војске, свечаном академијом „Нико не може говорити речитије о миру од оних који су се борили у рату“, обележиће се ова два значајна датума у историји наше државе.

На свечаној академији у Дому Војске говориће пуковник у пензији и председник СУБНОР-а Србије у Нишу Анђелко Милићевић, док ће у уметничком делу програма наступити Војни оркестар, глумци и музички уметници.

Манифестацију ће употпунити Војни оркестар – Ниш, Оркестар КоВ Војске Србије, глумац Мирослав Јовић, првак драме Народног позоришта Ниш, глумица Марија Окичић, Марко Милисављевић, музички уметник мастер музичке уметности, Никола Стаменковић, тенор, Нада Николић, Иван Стевановић и Владан Караџов, професори Музичке школе Ниш, Академски фолклорни ансамбл СКЦ-а Ниш „Оро“ и Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ из Ниша“ – најавили су организатори.

Савез удружења бораца Народноослободилачких ратова Србије, основан је 9. маја 1948. године, ради очувања и неговања традиција народноослободилачке борбе, обезбеђивања социјалне сигурности бораца и ратних инвалида и њихових породица и породица палих бораца.

Такође, истог дана свечано се обележава Дан победе над фашизмом у великом броју земаља света, и то у Русији, Јерменији, Азербејџану, Белорусији, Грузији, Казахстану, Киргистану, Молдавији, Таџикистану, Туркменистану, Украјини, Узбекистану и Израелу од 2000. године. Највећа парада одржава се сваке године 9. маја у Москви, са великим мимоходом више родова војске и прелета авијације. На тој паради се сваки пут покажу и последња постигнућа руске технологије али и опрема из Другог светског рата.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО