КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Новим косовским јунацима у част – У Храму Светог Василија Острошког отворен ратни меморијал са спомен-плочама

У крипти Храма Светог Василија Острошког у Дуваништу, на 25. годишњицу од почетка НАТО агресије, свечано је откривена спомен-крипта новим косовским јунацима. На 19 мермерних спомен-плоча уклесано је 1.139 имена војника, полицајаца и добровољаца погинулих за време НАТО агресије у копненој зони безбедности од 1998. до 2003. године.

Церемонији откривања и освештања крипте на којој су уклесана имена и презимена страдалих, јединице, као и датуми и места рођења и смрти, присуствовали су чланови породица страдалих војника и полицајаца, припадници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, борачких удружења, као и епископ нишки Арсеније са свештенством који је предводио церемонију освећења спомен-плоча и служења помена настрадалима.

Генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић, командант ратног Приштинског корпуса током НАТО агресије и тадашњи командант Треће армије војске Савезне Републике Југославије подсетио је да су данас, после 25 година, белези јунаштва косовских јунака сабрани у крипти Светог Лазара.

Белези јунаштва сабрани су на 19 мраморних плоча и говоре о злочинима 19 чланица НАТО алијансе. Говоре у захвалност отаџбине, за вечност, да је најскупља слобода народа и да она нема цену. Херојском одбраном војске, полиције и народа сачувани су животи бранилаца отаџбине. Косовским јунацима, у славу предака – остаје за незаборав, јер заборав је најтежи злочин према прецима и грех према потомцима, да се вечно памти и не заборави“ – рекао је Лазаревић.

Министар одбране Милош Вучевић, обраћајући се присутнима рекао је да је данашње окупљање у Храму Светог Василија Острошког посвећено одавању почасти сенима 1.139 нових косовских јунака, који су пред олтар слободе Србије принели своје животе.

Њих је, као и многе јунаке прошлих времена, зао повод и неправда приморала да, уместо да подижу и хране, заклањају и бране оно што им је било најсветије, своје породице и земљу својих предака. Страдање је био њихов пут и та их чаша није мимоишла. Знали су они, као што знамо и ми, драга браћо и сестре, да нам слободу и мир никада нико није поклонио“ – нагласио је Вучевић.

Додаје да је сведок и жртва бестијалности агресора била и наша јужна престоница и њени грађани Нишлије, и да никада не смемо заборавити цивилне жртве, наше грађане као што је трудница Љиљана Спасић, који су између два ваздушна напада ишли да купе намирнице на пијацу и за зликовце тиме постали легитимна мета.

Одлука о отварању овог ратног меморијала, донета је новембра прошле године на седници Савета за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО