КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Нова ера истраживања српских војних меморијала и гробаља

У свечаној сали Универзитета у Нишу представљен је значајан пројекат под називом Српска војничка гробља и меморијали из ослободилачких ратова 1912-1920. Дигитална платформа, која је развијена у оквиру пројекта, нуди јединствену прилику за широку јавност да открију места починка својих предака, хероја Великог рата.

Иницијатива коју води Удружење „Кајмакчалан“, до сада је обухватило Старо гробље у Нишу, гробаља у Крагујевцу и Криваји, као и гробља у северномакедонским селима Бач и Добровени. Циљ пројекта је да олакша породицама приступ информацијама о местима где су сахрањени њихови преци.

Ово је само почетак. Наш циљ је да олакшамо потомцима приступ информацијама, омогућујући им да визуално доживе споменике својих предака.“, нагласио је Мирослав Величковић, истраживач који се бави Старим гробљем у Нишу.

Ови хероји су сахрањени иза линија фронта, а платформа омогућава претрагу података о њима путем имена, презимена, надимка, места рођења, битке у којој су учествовали и војне јединице којима су припадали. Пројекат такође представља технолошки напредак у области дигиталне архиве, користећи 360° камере за креирање детаљних ортофото планова и 3Д модела гробља и меморијала.

Пројекат је добио подршку Министарства за борачка питања Републике Србије, што указује на његову важност и друштвени значај. Платформа је доступна искључиво на ћирилици, на веб страници: српскиратнимеморијали.срб

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО