КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Ноћ музеја: „Густав Климт претеча модерне“

У суботу 19. маја од 19 часова, у Ноћи музеја, у свечаној сали Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“, биће постављена специјална документарна изложба као централни догађај обележавања важног јубилеја: стогодишњице од смрти Густава Климта, творца бечке сецесије.

Густав Климт (1862-1918) репрезентује епоху која одјекује до данашњег дана и која и данас изазива одушевљење. Уметник, чији су трагови стваралаштва најприсутнији у Бечу, имао је великог утицаја на период око 1900. године заједно са својим савременицима Јозефом Хофманом, Отоом Вагнером, Јозефом Маријом Олбрихом, Ричардом Герстлом, Егоном Шилеом и Оскаром Кокошком. Године 2012. би Густав Климт напунио 150 година. Тим поводом Беч је ту годину обележио под мотом: ”Густав Климт и рођење модерне”.

Ове године навршава се 100 година од смрти овог великог уметника. На прекретници између 19. и 20. века Беч је, као престоница Аустроугарске монархије и духовно средиште Европе, поред Париза, Минхена и Лондона, био једна од колевки модерне, а 1910. године са преко два милиона становника био је један од пет највећих градова на свету. Уметност, књижевност, архитектура и наука су доживеле свој врхунац, за кратко време је настало нешто сасвим ново што је утирало пут новим стремљењима, и то густином и динамиком које су до данас остале без премца. Дела Густава Климта представљају јединствени уметнички одраз стваралачког пута од времена царске архитектуре хисторизма до почетака апстракције.

Изложба „Густав Климт. Претеча модерне“ приказује најважније догађаје на путу ка „целовитом уметничком делу” Густава Климта. Изложбу „Густав Климт: претеча модерне“ реализују Културфорум Белград, Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ и Млади амбасадори уз подршку компаније Фриком.

В.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО