КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Нишвил обележава Светски дан џеза!

Нишвил џез фестивал ће и ове године традиционално, седми пут за редом обележити СВЕТСКИ ДАН ЏЕЗА у понедељак, 30. априла концертима у 5 држава и 10 градова! Поред програма у Србији, Нишвил ће се за Интернационални дан џеза представити и у Литванији, Румунији, Бугарској и Албанији.

Концерти ће бити одржани у следећим градовима: Каунас (LTU), Турн Северин (ROM), Софија (BUL), Тирана (ALB), те у Србији – Нови Сад, Кладово, Лесковац, Врање, Бујановац и Ниш. Нишвил ће у свим градовима представити бендове са нишке и српске џез сцене, а у већини градова  прикључиће им се домаћи музичари да би се официјелни програм спонтано претворио у „jam session“, што по традицији представља посебан ужитак за публику, али и за музичаре на бини.

Овом приликом, у Нишу и Новом Саду одржаће се дупли програм који укључује дневну матине свирку и наступ бендова у клубовима. У Новом Саду ће програм бити одржан на култним местима Пикник и Сова, а у Сови ће бити постављена и изложба фотографија нишког фотографа Душана Митића Цара – „Царски рез – изложба за понети“, која представља ретроспективу најбољих фотографија са претходних издања Нишвил џез фестивала.

У Нишу ће тачно у подне, у понедељак, 30.априла у 12:00 бити одржан матине концерт испред Нишвил Џез Музеја (Хамам) у Тврђави, где ће бити постављена изложба уметничких радова са претходних издања Нишвила.

Целовечерњи концерт у Нишу биће и овом приликом одржан у клубу Feedback, 30.априла од 21h. Носиоци програма биће Влада Караџов „combo jazz band“ и ДЈ Лоптица из Ниша, а предвиђен је и традиционални „jam session“ на коме ће наступити многи нишки реномирани музичари џез, блуз, соул, функ и сродних музичких праваца.

Овом приликом позивамо музичаре свих генерација да се придруже прослави светског дана џеза, понесу своје инструменте и буду део екипе, која по обичају кроз спонтано „џемовање“ доноси непоновљива и драгоцена искуства и музичарима и публици.

За све програме поводом међународног дана џеза, улаз је бесплатан!

Последњи дан априла проглашен је од стране УНЕСЦО-а на иницијативу Хербија Хенкока за Интернационални дан џеза. Обележава се од 2012. године, уз образложење да је у последњих 100 година, џез постао глас слободе и толеранције у бројним земљама света. Ове године, централна прослава светског дана џез музике биће организована у Ст. Петерсбурга у Русији, као и у Њу Орлеанса у САД.

Велики композитор Игор Стравински рекао је својевремено да је џез „класична музика 20. века”, а једну од најбољих (социјалних) дефиниција ове музике дао је Quincy Jones: „Џез има моћ да људи забораве на међусобне разлике и уједине се…. Џез је персонификација за трансформисање претежно негативних околности у слободу, пријатељство, наду и достојанство!”

Нишвил

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО