КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

„Нишвил буба“, клавир, саксофон и контрабас – опасност високог ризика!!!

Општина Црвени Крст, у чијој је надлежности Нишка тврђава, наложила је Нишвилу да уклони рекламне експонате испред Нишвил џез музеја које туристи обожавају.

Нишвил џез музеј

Директор Нишвила Иван Благојевић каже да су најприсутније успомене на инстаграму иностраних туриста, посетиоца Нишке тврђаве: фолксваген „буба“ из 1968. године и трабант са осликаним звездама претходних издања Нишвила, међу којима су Candy Dulfer, Solomon Burke, Josh Stone, The Blues Brothers, Al Di Meolaи и други – засметали комуналној инспекцији, баш као и клавир за посетиоце и џиновски саксофон и контрабас од стиропора – а Комунална инспекција је наложила да се они уклоне испред јединог српског џез музеја, који је један од два џез музеја у Европи.

Многи извођачи сликали су се са овим експонатима и изразили опште одушевљење концептом унутар и испред музеја, каже директор Нишвила и додаје да је Комуналној инспекцији засметала и монтажна степенаста бина која током године и независно од фестивала, служи за одржавање позоришних представа и концерата многим бендовима и хоровима. Током Нишвила је то Youth стејџ где током фестивала наступи 40 младих група, а тај програм већ годинама подржава и Делегација ЕУ у Србији.

У образложењу је написано да побројани експонати представљају опасност високог комуналног ризика (!!!!!!) – каже Иван Благојевић.

Директор фестивала је изјавио да ће Нишвил понудити да убудуће плаћа општини Црвени Крст закуп простора испред музеја за спорне експонате, како је пре њега, на истом простору, било дозвољено власнику кафане „Хамам“ који је ту држао летњу башту – ресторан – са све хармоникашем. Тако би туристи могли да наставе  да уживају у овим несвакидашњим експонатима. Нишвил је већ уклонио фестивалске банере, како је наложено од стране Инспекције.

Нишвил, иначе, плаћа граду Нишу месечни закуп просторија за Музеј, за разлику од, рецимо, Фудбалског клуба Раднички који не плаћа закуп стадиона, односно, рукометних, одбојкашких и кошаркашких тимова – који не плаћају закуп хале Чаир. Надам се да није потребно посебно наглашавати да овакав вид музејске делатности непрофитабилан, већ је сврха пре свега промоција града Ниша као значајне културно–туристичке дестинације.

С обзиром да је у току реализација пројекта санације бедема Нишке Тврђаве, Нишвил апелује да Град Ниш у сарадњи са Завод за заштиту споменика културе Ниш предвиди и санацију бедема изнад самог Музеја јер током сваке кише пропушта велике количине воде која се слива у Музеј – баш код Коридора Мише Блама, чију колекцију је поклонила Музеју његова сестра  Нада Блам – закључује директор Нишвила Иван Благојевић.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО