КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Нишко Народно позориште прославља 137. рођендан представом „Коштана“

Позориште „Синђелић“, једно од најстаријих српских позоришта, основано је на данашњи дан 1887. године. Прва представа која је изведена била је „Српски ајдуци“, Јована Стерије Поповића, у гостионици „Кнез Михајло“. Данас поводом 137. рођендана, представом ,,Коштана” Борисава Станковића, Народно позориште у Нишу прославиће рођендан и обележити Дан позоришта.

Значај овог комада који је имао више од 20 успешних извођења на сцени Народног позоришта Ниш у 137 година постојана је велики, кажу из позоришта. Ова премијера, спој старог и новог, где се традиционални елементи сусрећу са модерним интерпретацијама, представља значајан корак ка обнови културних и уметничких традиција. Директор позоришта Спасоје Ж. Миловановић наглашава да је ова Коштана рађену у савременом маниру, али да ништа није изгубљено од оне старе.

Посебност наше представе јесте да је она задржала композицију, радњу, ситуације, али захваљујући редитељки која је урадила адаптацију, овај комад је одговорио на изазове савременог тренутка“ – рекао је Миловановић.

У адаптацији и режији Јане Маричић, ово је прича о томе да када човек није склон да се отвори, да буде просвећен, да не робује неким конзервативним, патријахарним очекивањима друштва, склон је кажњавању онога што не може да има.

У том смислу Хаџи Тома и његова породица били би представници малограђанског друштвеног поретка, конзервативног друштва, које не зна шта ће са младошћу, слободом, сензуалношћу, па и дрскошћу једне младе Коштане. Када се млади препусте емоцијама, страстима, а без некакве комуникације, чему сведочимо и данас, тада су људи склони и агресивности и насиљу. Та теза не да није нова, већ је присутна и у Бори Станковићу који је ставио у одређеном контексту и приписао одређеним људима“ – рекла је Маричић.

Премијера представе је заказана за 11. март у 20 часова на великој сцени нишког театра.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО