КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Нишки историчари трагали за новим сазнањима о Енглеско-српском дому у Нишу

Како би употпунили сазнања о Енглеско-српском дому у Нишу, нишки историчари из Историјског архива Ниш, Милутин Милојевић и Игор Ракић, у библиотеци Универзитетског колеџа у Лондону, истраживали су архивску грађу везану за ову зграду и њену историју. Осим у библиотеци, истраживање су радили и у Националном архиву Велике Британије.

Резултати истраживања како кажу из архива, биће приказани кроз изложбу и каталог, а реализацију пројекта Историјског архива у Нишу финансирала је амбасада Велике Британије.

Национални архив Велике Британије био је још једна адреса на којој су колеге Игор Ракић и Милутин Милојевић наставили истраживање архивске грађе о Енглеско-српском дому. Резултати истраживања, који су надмашили очекивања, биће представљени на изложби и каталогу, који припремамо уз финансију подршку Амбасаде Велике Британије у Србији“ – наводе из архива.

Зграда Енглеско-српског дома изграђена је 1926. године, средствима енглеских фондова као дом за смештај ратне сирочади. Иницијативу за изградњу сиротишта у Нишу покренула је Карингтон Вајлд, истакнута и угледна чланица Фонда. Изградњи овог објекта претходили су догађаји везани за ратове које је Србија водила почетком 20. века, када су се први пут појавили добровољци из Европе и света да помогну у том тешком времену.

Енглески дом је у периоду између два светска рата био и експозитура Енглеске обавештајне службе. За време нацистичке окупације зграда је била коришћена за потребе непријатељских војника, а последње године окупације у њој су били смештени и совјетски ратни заробљеници из логора на Црвеном крсту. Након рата, Енглески дом је прешао у надлежност Федеративне Народне Републике Југославије и постао „Дом средњошколске омладине Стеван Синђелић”.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО