КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Ниш и демонстрације против Тројног пакта 27. марта 1941. године

Тог 27. марта 1941. године, широм тадашње Краљевине Југославије, одржане су велике демонстрације против приступања Тројном пакту. Тако је било и у Нишу где су радници са железнице, фабрике дувана, грађанство и сви остали који нису могли или желели да прихвате приклањање нацистичкој Немачкој, кренули из свих делова градова у центар на демонстрације. Демонстранти су се кретали у разним правцима и држали запаљиве говоре код Официрског дома, Соколане, Гимназије и код куће команданта армије.

По узору на Београд пароле „Боље рат него пакт” и „Боље гроб него роб” одјекивале су и нишким улицама, где је народ поздрављао војни пуч. На вест о паду Владе Цветковић-Мачек, формирању нове Владе на челу са генералом Душаном Симовићем и демонстрацијама у Београду, реакција у Нишу је била очекивана. Тог 27. марта 1941. године  колоне људи су се сливале у центар из свих делова града.

После окупљања у центру града, демонстранти су се кретали у разним правцима. На више различитих места је било окупљања и држани су запаљиви говори код Официрског дома, код Соколане и у другим деловима града” – кажу из Историјског архива Ниш.

Због ове одлуке Југославије да приступи Тројном пакту, група официра извршила је државни удар, збацила Владу и похапсила министре. Завереници су предали власт малолетном краљу Петру II Карађорђевићу и основали Владу на чијем челу се нашао један од њих, командант Војног Ваздухопловства генерал Душан Симовић, а за потпредседника владе је постављен академик Слободан Јовановић.

Након демонстрација, ситуација у Нишу је убрзо била мирна, сви задовољни постигнутим, нису ни слутили шта ће се ускоро догодити, а то је био Немачки одговор, који је стигао већ 6. априла, у знак одмазде за војни пуч. Хитлерове снаге су бомбардовале Београд а након два дана и Ниш, где су дан касније немачке трупе ушле у град.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО