КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Ниш данас обележава градску славу, Светог цара Константина и царицу Јелену

Српска православна црква данас обележава празник посвећен Светом цару Константину и царици Јелени, док град Ниш, где је и рођен овај утемељивач хришћанства, овај дан слави као градску славу. Синоћ је у нишком храму посвећеном Светом цару Константину и царици Јелени служено празнично вечерње богослужење, а јутрос Света Архијерејска литургија.

Након свечане, празничне вечерње, по устаљеном обичају, околним градским улицама је прошла литија, у којој је учествовало мноштво свештенства и верника, представника цивилних и војних власти. Повратком у храмовну порту окончан је литијски ход, по чему је Преосвећени Владика Арсеније честитао сабранима наступајући празник, храмовну и градску славу.

Овај празник посвећен је успомени на Светог цара Константина и његову мајку, Свету царицу Јелену. Константин Флавије Валерије, касније цар Константин Први, рођен је 274. године у Наисусу, данашњем Нишу, од оца Констанција Флора и мајке Јелене.

После очеве смрти оца 306. године од војске је проглашен за савладара северозапада Римског царства. Иако многобожац, био је благ према хришћанима. Мада је био неупоредиво слабији, 312. је извојевао победу над савладаром Максенцијем. Битки је претходило виђење у сну часног крста са речима: „Овим побеђуј!“. Цар је у томе видео вољу Божију.

Почео је да гради храмове у Јерусалиму, Цариграду, који је по њему назван Константинопољ као и у Риму и Триру. Највећа заслуга му је што је 313. прогласио Милански едикт, којим је хришћанима дозволио слободу исповедања вере. Касније се и сам крстио. Његова мајка, царица Јелена заслужна је што је пронашла остатке Христовог часног Крста код Јерусалима.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО