КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Ниш центар девете уметности – Међународни фестивал стрипа „Нифест“ од 6. до 9. јуна

Међународни фестивал стрипа „Нифест“, настао је са циљем да „девету уметност” приближи младим генерацијама и да им пружи прилику да упознају могућности и достигнућа стрипа као стваралачке форме. Од 6. до 9. јуна у Нишком културном центру, биће одржане бројне изложбе, трибине радионице као и предавања стручњака стрипске културе.

Ову стрипску манифестацију први пут је организовало у априлу 2014. године Удружење љубитеља стрипа „Бранко Плавшић”. Из НКЦ-а кажу да манифестација обухвата све важније сегменте стрипске културе као што су едукације младих путем стрипских радионица, преко берзе стрипских издања и организовања стручних предавања и трибина, округлих столова, презентација и самосталних и групних изложби, па све до представљања стрипофилима најзначајнијих домаћих и иностраних аутора из света стрипске уметности.

Током претходних издања Нифеста у Нишу је уприличено више од тридесет самосталних и колективних изложби стрипа – од истраживачких, трагалачких и ауторских до ретроспективних годишњих изложби Удружења стрипских уметника Србије – чиме су нишкој стрипској публици представљена многа значајна достигнућа на пољу домаћег стрипског стваралаштва. Толики број квалитетних стрипских изложби пре Нифеста, стицајем разноврсних околности, Ниш није имао неколико деценија уназад“ – кажу из НКЦ-а.

Трибински програми на Нифесту обухвата учешће истакнутих стрипских критичара, теоретичара и историчара који на отвореним трибинама и округлим столовима често презентују недовољно познате детаље из историје и теорије домаћег и страног стрипа. Током Нифеста се, такође, свакодневно презентују и најновија стрипска издања и остварује значајна интеракција са бројним фестивалским посетиоцима. Целокупни програм овогодишњег Међународног фестивала стрипа „Нифест“ можете погледати на званичном сајту НКЦ-а.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО