КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Највећа светска платформа дигитализоване културне баштине

Колико је значајна дигитализације културне баштине показују велике компаније које се утркују технологијом кроз коју ће светску културну баштину учинити доступном сваком човеку. Вероватно нисте мислили да ће вам требати једна апликација на телефону да би сагледали целокупну светску уметност и културно наслеђе.

Управо тако, компанија Гугл је објавила апликацију „Google Arts and Culture“ која претражује базу дигитализоване културне баштине, а у овом тренутку садржи уметничка дела из више од 1.000 музеја у преко 70 земаља.

Апликација долази са изабраним причама које ће вас одмах повести у разгледање светске културне баштине. За све што желите да погледате по вашој жељи, довољно је да упишете назив у поље за претрагу на врху апликације.

Уколико истражујете апликацију открићете изненађујућу количину невероватних могућности. Можете да идете на виртуалне музејске туре, можете да претражујуте уметничка дела по боји, медијуму или по уметничкој епохи и можете да видите како се неко дело развијало кроз време. Целокупну светску дигитализовану културну баштину имате у својим рукама бесплатно, а податке можете да користите од научних радова до избора дестинације за своје следеће путовање.

Моћ дигитализације

Постоје ствари које технологија омогућава, а које нису уопште могуће у реалном свету. Дигитализација омогућава да помоћу овакве апликације видите дела неког уметника на временској линији или да дела једног уметника која су разбацана кроз музеје широм света погледате на једном месту.

Да је дигитализација културне баштине правац којим треба да крену све домаће институције културе види се и кроз најаву да се апликација може користи и са „Google Cardboard“ уређајем, што значи да можете да доживите виртуелну реалност на местима која су од уметничког значаја, али само ако су се придружила програму дигитализације.

Постоји и експериментална могућност у оквиру апликације под називом „Art Recognizer“ која вам омогућава да уперите телефон ка слици неког уметничког дела и да истог тренутка добијете додатне информације за то дело. Гугл планира и да уведе ову могућност у музеје широм света, тако да више нећете морати да постављате гомилу локалних непроверених апликација које се данас нуде.

И на крају, Гугл је предвидео да уживате у свему овоме и без апликације, преко посебне интернет странице на адреси: https://www.google.com/culturalinstitute/beta/. Међутим, ту и тамо ће вас упозорити да је за потпуни доживљај потребно инсталирати апликацију на вашем паметном „iOS“ или „андроид“ телефону.

Србија на највећој светској платформи дигиталне културне баштине

Не можемо да се похвалимо да су институције културе из Србије присутне на „Google Arts and Culture“ највећој светској платформи дигиталне културне баштине. Апликација је нова и за сада можемо рећи да је то оправдање за јако слабу присутност.

У овом тренутку можете прегледато око 800 дела која су везана за Србију, али већина је лоцирана у Београду и није објављена од стране домаћих званичних институција. Од изложби су за сада доступне само изложбе из Новог Сада, што нам између осталог показује и зашто је овај град изабран за Европску престоницу културе 2021. године. Са простора југа Србије доступно је само неколико фотографија и то страних аутора.

Д.Илић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО