КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

На данашњи дан званично основан „Радио Ниш“, радио којег више нема

Иако је програм почео да емитује у новогодишњој ноћи 31. децембра 1945. године, на данашњи дан 21. фебруара званично је основан Радио Ниш, после Радио Београда, прва радио-станица у тадашњој Југославији. Први живи радио пренос био је из ресторана „Њујорк’’ у центру Ниша, а 1950. године радио се преселио у Улицу Иве Лоле Рибара у кућу чувеног нишког трговца Јована Попића. Марта 2010. године, Радио Ниш је угашен.

На брду Горица изнад Ниша 1949. постављен је предајник, а од 21. фебруара 1950. године оснивачка права над станицом преузима Влада Народне Републике Србије. Једини уз Радио Југославију, Радио Ниш је имао међународну дозволу за емитовање програма и ван бивше СФРЈ, када је 1975. године у Цириху добио међународну верификовану фреквенцију.

У најбољим данима на радију је било 135 запослених а програм је емитован на српском, бугарском и ромском језику а био је слушан и у Македонији и Бугарској. Нишлије су током времена информисали и забављали гласови бројних значајних новинара међу којима су били Озрен Рашић, Садик Хадимовић, Саша Димитријевић, Марица Тасић.  Неке од чувених емисија које су чиниле радио биле су „Дневник у 16 и 30“, као и неке заједничке емисије са Радио Београдом, Зелени мегахерц, Нико као ја, затим Спектар мелодија, Магична Диско Машина.

Радио Ниш је у то време био друга радио-станица по слушаности у Србији, а једна од најслушанијих емисија је била „Весело поподне“ у којој су учествовали бројни познати глумци, међу којима Душан Дуца Цветковић и Радмила Савићевић. Такође радио је имао и свој оркестар, од којег је настао данашњи Симфонијски оркестар Ниш.

Занимљиво је и да је управо на овом радију, Бранко Миљковић први пут читао своје стихове пре трибина, па су слушаоци по први пут могли да се упознају са његовим радом.

23. марта 2010. године, по налогу РТС-а, у чијем је саставу био Радио Ниш, после више од 60 година рада, у понедељак ујутру Радио Ниш престао је да емитује програм. Десетак новинара и техничара пребачено је и формално постало део Другог програма Радио Београда а најстарији електронски медиј у Нишу постао дописништво Радио Београда 2.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО