КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

На данашњи дан изгласана Нишка деклерација!

На данашњи дан донета је Нишка деклерација којим је Србија дефинисала своје циљеве у Првом светском рату. Деклерација је изгласана у Официрском дому на нишком кеју где је заседала Скупштина Србије, а Ниш био ратна престоница.

Пошто је Аустроугарска објавила рат Србији, од 27. јула 1914. године па све до 16. октобра 1915. године, када је српска војска кренула у повлачење према Албанији, у Официрском дому је стално заседала Влада и Народна скупштина Србије. Ниш је тада био ратна престоница Србије. У самом Официрском дому 7. децембра 1914. године донет је историјски документ – „Нишка декларација“.

У њој су прецизирани ратни циљеви Србије у Првом светском рату чиме смо јасно ставили до знања за које светиње се креће у рат.

Уверена у решеност целог српског народа да истраје у светој борби за одбрану свога огњишта и своје слободе, влада Краљевине сматра као свој најглавнији и у овим судбоносним тренуцима једини задатак, да обезбеди успешан свршетак овог великог војевања које је, у тренутку кад је започето, постало уједно борбом за ослобођење и уједињење све наше неслободне браће Срба, Хрвата и Словенаца. Сјајни успех који има да крунише ово војевање, искупиће обилато крваве жртве које данашњи српски нараштај подноси. У тој борби српски народ нема избора, јер се између живота и смрти не бира. Он је на њу принуђен и водиће је са онаквом истом несаломљивом енергијом и с каквом се пре сто година борио за свој васкрс из Косовске гробнице.

Ово је мањи део навода из Нишке декларације, врло важног документа за српску историју.

М.С.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО