КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Многополарни свет за очување суверенитета држава

Међународна конференција: „Евроазија, језгро многополарног света“

Међународни евроазијски покрет из Москве одржао је у нишком Официрском дому конференцију „Евроазија, језгро многополарног света“ (20.07.2022).

Евроазија, језгро многополарног света

На конференцији су могле да се чују поруке из земаља које су остале неутралне у украјинској кризи и добар су знак да је већи део света сагласан са политиком и намерама Русије. Ове земље су спремне да се супротставе глобализму и да кроз украјинску кризу дефинишу нове односе у свету.

Организације многополарног света већ постоје, раде и развијају се, као што су: БРИКС, ШОС, Појас и пут, ЕАЕС, ОПЕК+, ОДКБ итд.

Србија је близак партнер и пријатељ Русије и ми са Србијом радимо на развоју многополарног света. Није то ствар толико политике и економије, колико традиционалних вредности које многопларни свет и Евроазија заступају“, рекао је Леонид Савин, руски геополитичар из Евроазијског покрета и додао да је „Једна од главних ствари очување суверенитета држава“.

Процес развоја многополарног света је бесповратан, а један од задатака евроазијских народа и држава је да буду свесни тога и да раде на успостављању корисних локалних, националних и регионалних модела сарадње који се заснивају на традиционалним односима и могућностима у одређеним регионима и заједницама.

Александар Марковић, Институт Суворов из Беча

Идеја ширег концепта значи да се треба вратити концепту империјализма, али не у негативном, већ у смислу суверенитета и контроле државе изнутра“, истакао је учесник конференције Александар Марковић из Института Суворов из Беча, који подржава идеју Међунардног Евроазијског покрета.

На конференцији су размотрене нове фазе развоја, проблеми и препреке које се постављају у развоју многополарног света.

Важно је превазилажење изузетности западне Европе и западног света коју он себи приписује. То се превазилази гајењем различитости народа и гајењем традиционалних вредности тих народа“, нагласио је Марковић.

Закључак са ове конференције је да Евроазија као многокултурални, многоверски и многојезични континентални простор може понудити оперативне моделе за многополарни свет, чијем развоју већ присуствујемо.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО