КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Маршем „Бесмртног пука“ обележен Дан победе у Нишу

Поводом Дана победе над фашизмом у Нишу је одржан марш „Бесмртног пука“, манифестација која се од 2007. године одржава у Москви, а у Србији од 2016. године. Учесници марша „Бесмртног пука“ су положили венце на Споменик страдалим совјетским војницима испред Меморијалног комплекса „12. фебруар“, а затим шетали улицама града са фотографијама својих рођака – ветерана војске, партизана, бораца отпора, заробљеника концентрационих логора и других страдалих.

Марш се организује у циљу очувања културе сећања на оне који су дали своје животе у ослободилачким и одбрамбеним ратовима од 1912. до 1999. године. Пуковник у пензији и председник СУБНОР-а Града Ниша Анђелко Милићевић, подсећа да је Ниш увек био ослободилачки и поносан град и да данас са правом обележавамо Дан победе.

Тадашња Југославија је дала 1,7 милиона људи у Другом светском рату, највише су страдали Срби, Јевреји и Роми. Свечаном академијом 7. маја у Дому Војске смо врло достојанствено и свечано обележили Дан победе, не смемо да заборавимо наше хероје“ – рекао је Милићевић.

На Дан победе у свим градовима и селима Руске Федерације и многим земљама света одржавају се празничне манифестације посвећене годишњици победе над фашизмом. На Црвеном тргу у Москви се традиционално одржава Парада победе поводом дана победе у Великом отаџбинском рату.

Бесмртни пук је међународни јавно, цивилно-патриотски покрет за очување личног сећања на генерације из Другог светског рата. Настао је у Русији 4. фебруара 2014, а први пут у оваквом облику организован је 2012. у руском граду Томску. Учесници годишње на Дан победе пролазе у колони улицама градова са фотографијама својих рођака – ветерана војске и морнарице, партизана, подземних бораца, бораца отпора, стражних радника, заробљеника концентрационих логора.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО