КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Легенде вокалног џеза коначно у Србији

Најпопуларнија и најутицајнија вокална џез група свих времена – „The Manhattan Transfer“ наступиће први пут у Србији (а и у земљама бивше Југославије) на Нишвил џез фестивалу 2018, у петак, 10. августа.

Импресивна каријера овог састава која траје већ више од четири деценије, у најкраћем се може представити бројкама: 29 албума, 10 Греми награда (уз 20 номинација), једина су група која је исте године (1981) освојилиа две Греми награде за најбоље извођење (вокални дуо или група) и у јазз и у поп категорији, а ремек дело из 1985. године „Vocalese”, са 19 Греми номинација је после „Thrillera” Мајкла Џексона други најноминованији албум свих времена.

Група је 1998. уврштена у „Vocal Group Hall Of Fame”, а њихови концерти осим врхунског извођења увек подразумевају и незаборавни шоу – како за џез сладокусце тако и за публику другачијих афинитета. Дугогодишњи вођа пратећег састава и музички директор групе је клавириста „Yaron Gershovsky“. Квартет данас чине „Janis Siegel“, „Cheryl Bentine“, „Alan Paul“ и „Trist Curless“ који је заменио оснивача „Tima Hausera“ који је преминуо 2014 године.

Балканско порекло?

Током договора са манагементом групе, организаторима Нишвила је поменуто да је покојни оснивач групе „Tim Hauser“ имао претке и са ових наших балканских, прецизније екс Ју простора, и да је њему до краја живота било жао што се никада нису „склопиле коцкице” да током неке турнеје посете и ове крајеве. Преговори које је Нишвил имао 2010-те нису се од тада реализовали, тако да Тим никада није наступио у земљи својих предака.

В.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО