КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Kако је спречена копнена агресија преко планине Паштрик 1999. године

Сведочења и дискусије о противтерористичким операцијама у Метохији и на самој државној граници са Албанијом током 1998. године, као и спречавање копнене агресије преко планине Паштрик 1999. године у здруженој операцији терориста и НАТО снага под називом „схигјета“ (стрела) износиће тадашњи командант 549. моторизоване бригаде генерал у пензији Божидар Делић, тадашњи начелник штаба бригаде генерал у пензији Стојан Коњиковац и тадашњи војници на редовном служењу војног рока.

„Ова битка на Паштрику остаће упамћена по томе што је непријатељ у њој употребио све са чиме је располагао – од пешадијског наоружања, артиљерије, све до борбених хеликоптера „апач“ и стратегијских бомбардера, авиона типа Б-52 и Б-1. Једина бригада, конкретно један њен део, који је 24 пута  бомбардован тепих бомбама.

Нажалост, у одбрани народа и државе, своје животе су дали 79 припадника 549. моторизоване бригаде. Заједно са 125. моторизованом бригадом из Косовске Митровице и 37. моторизованом бригадом из Рашке, 549. моторизована бригада из Призрена је одликована орденом Народног Хероја 16. јуна 1999. године“, каже нишки историчар Младен Станковић.

Циљ трибине је демистификовање борби које је Призренска бригада водила против албанског тероризма у својој зони одговорности, а ради заштите народа и материјалних добара током 1998. године и упознавање јавности са битком на Паштрику у операцији „стрела“ тј. битком свих битака, у којој се бригада самостално супроставила покушају копнене агресије заједничких снага терориста, регуларне Албанске војске и НАТО снага преко планине Паштрик и карауле Горожуп, кажу организатори трибине.

„Херојска 549. бригада је једина бригада која нема спомен обележје ни спомен собу. Заслужила и задужила!“, стоји у позиву за ову трибину.

Подсетимо, након мурала херојима са Кошара, Ниш је прошле недеље добио и мурал посвећен борцима са Паштрика.

Трибина „549. моторизована бригада у одбрани народа и државе 1998/99“ биће одржана у малој сали Дома Војске у Нишу 10. октобра са почетком у 18 сати.

Улаз је слободан.

(Slovojuga.rs, М.Станковић)

spot_img

1 КОМЕНТАР

  1. све се то десило брзо и у часу
    и док ватра смрти испред сваког зија
    по мени се миље необично расу,
    јер осетих да сам то ожаљен и ја

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО