КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Јана Милосављевић и Младен Маринковић победници 44. Фестивала „Мајска песма“

Јана Милосављевић и Младен Маринковић победници су 44. Фестивала „Мајска песма“ који је одржан у Дому војске у Нишу. Они су добили прву награду стручног жирија за интерпретацију песме песме „Прва љубав“ композитора Миодрага Маринковића из Ниша.

Ја још нисам свесна да смо постигли оволики успех. Срећна сам. Ово ми је четврти пут да учествујем на Мајској песми“, каже Јана Милосављевић, ученица седмог разреда основне школе „Његош“.

Певали смо песму „Љубав прва“ коју је написао мој отац Миодраг Маринковић. Нисам могао да верујем да смо победили, јер нисмо могли да чујемо одлуку жирија“, каже други члан дуета Младен Маринковић, ученик шестог разреда основне школе „Ратко Вукичевић“.

Они ће своју награду, викенд у Брзећу, провести породично и заједно, јер како кажу, дуго се већ друже.

Ми се дуго дружимо, срећни смо што заједно певамо ову песму. Волимо да певамо у дуету, више неко да певамо солистички. Срећа је већа што смо на овај начин представили и Младеновог тату, чију смо песми певали“, каже Јана.

Мајска песма је најстарији фестивал дечје музике у нашој земљи и једина музичка манифестација значајна за културу града која је намењена деци. Све остале су намењене одраслима. Једна је од ретких који се континуирано одржава у нашем граду. На Фестивалу учествују деца школског узраста од 7 до 15 година и овога пута то је била 44. Мајска песма по реду у континуитету од 1974. gодине“, каже директорка Дечјег центра у Нишу, Сандра Петковић.

Стручни жири је додељивао награде за интерпретацију које добијају деца учесници и награде за најбољи текст (Тоде Николетић), најбољи аранжман (Марија Стојановић) и најбољу композицију (Миодраг Маринковић).

За све ове године године постојања направљена је богата архива која броји више од 700 композиција за децу. Поред солиста у програму ду увек учествовали учествују и хорови, ансамбли и плесне групе, који доприносе популаризацији ове врсте уметности и уметничког стваралаштва за децу„, каже Сандра Петковић директор Дечијег центра Ниш.

На 44. Мајској песми учествовало је 14 композиција и 17 певача. Учесници фестивала су, како каже Сандра Петковић, из Ниша, али и из других градова Србије.

Од Нишких аутора песме су имали Драган Нуне Николић, Александар Петковић, Марија Стојановић која је први пут учествовала на Мајској песми и Миодраг Маринковић, чија је песма победничка.

Ово су све бадрови када је у питању музика за децу„, додаје Сандра Петковић.

Иако основана као градска манифестација, Мајска песма је одавно превазишла локалне оквире, па се у Дечјем центру надају да ће Мајска песма наредних фодина постати Међународни фестивал дечје песме.

E.O.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО