КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Изложба поводом обележавања 220 година од Првог српског устанка

Слике, скулптуре, цртеже и вајарске моделе којима је приказана уметнички уобличена борба српског народа за своју слободу и државу, сви заинтересовани ће моћи да виде на изложби „Борба за српску државност и слободу српског народа“, од уторка 2. априла у Официрском дому у Нишу. Изложба се организује поводом обележавања 220 година од Првог српског устанка.

Поставка изложбе аутора Зорана Ивановића и Небојше Ђурановића након Београда стиже и у Ниш. Академски сликар и аутор изложбе Небојша Ђурановић, каже да је изложба пажљиво припремана и да чини ретроспективу радова насталих током претходних деценија, као и да су на њој представљена дела која приказују континуитет српског народа у борби за слободу и државност.

Неке од слика које могу да се виде на изложби су Први српски устанак 1804, Причест пред Косово: Самодрежа 1389, Јуриш српске коњице 1389, Краљевић Марко, као и две репродукције Деспот Стефан Лазаревић под бедемима Београда и Крунисање Стефана Првовенчаног“ – каже Ђурановић.

Аутор изложбе и вајар Зоран Ивановић, који је творац споменика краљу Александру Првом Карађорђевићу у Нишу, истиче да данашња борба за развој подразумева наглашену борбу за духовне вредности, борбу за културу и борбу за сопствени идентитет.

Важан део припада времену у којем смо се као народ обликовали, прошлом времену, сећању и памћењу. Велики је значај меморијалне скулптуре која се односи на велике историјске личности и идеје, уз велику моћ уметничког изражавања“ – рекао је Ивановић.

На изложби ће се наћи 13 његових дела међу којима су скулптура полуфигура Александра Првог Карађорђевића, идејно решење за споменик кнезу Страцимиру у Чачку, портрет деспота Стефана Лазаревића, Степе Степановића, портрет и фигура за споменик Ђурађа Бранковића.

Свечано отварање изложбе у Нишу је 2. априла у 18 сати у Официрском дому, а изложба ће бити отворена до 15. априла, уз слободан улаз за све посетиоце.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО