КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Градски форум: Србија и Француска – стари пријатељи за бољу будућност

Прослава 15 година француско-српске сарадње, уз присуство амбасадора Француске, господина Фредерика Мондолонија биће приређена данас у Официрском дому од 16.30 сати, када почиње Градски форум „Србија и Француска: старо пријатељство за бољу будућност“, а затим вас од 18 сати следи отварање изложбе „Мерак“ уметнице Александре Мирић и изложба фотографија под називом „15 година постојања Француског института у Нишу“, као и дегустација вина.

Односи Србије и Француске одувек су били блиски и пријатељски. Током Првог светског рата у Француској се школовао највећи број српских ђака, који су били смештени у тамошњим породицама. Француска је тада доживљавана као симбол слободе. У Србији је своје прво дипломатско представништво отворила пре 180 година. До данас Француска и Србија своје пријатељске односе негују и кроз културу, уметност, пословање.

Пре петнаест година – 16. априла 2003, у Нишу је свечано отворен Француски институт. Кроз бројне и разноврсне активности, од тада промовише дијалог, културну размену и Нишлијама нуди могућност учења и бољег познавања француског језика. Због тога, о Нишу се све више говори као о франкофилном и франкофоном граду.

Грађани ће моћи да постављају питања и остављају коментаре на самом догађају, или путем твитера коришћењем хаштага #gradskiforum, модераторка форума је Марија Маринковић, из EU инфо кутка.

В.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО